Kako je došlo do ranjavanja: Ilegalni migranti napali policiju kamenjem

Kako je došlo do ranjavanja: Ilegalni migranti napali policiju kamenjem

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je dovršen očevid u slučaju ranjavanja migranta koji se u KBC-u Rijeka s prostrijelnom ranom u predjelu prsnog koša i trbuha bori za život, javlja N1.

”Odvjetništvo uz stručnu pomoć policije provodi kriminalističko istraživanje i u ovom trenutku je rano govoriti o rezultatima tog istraživanja, ono što bi eventualno mogao kazati u ovom trenutku jest da nije utvrđeno da bi korištenje vatrenog oružja bilo usmjereno prema konkretnoj osobi, s namjerom djelovanja prema osobi”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prema neslužbenim informacijama, nakon incidenta u kojem je teško ozlijeđen migrant, policajci su ga s nepristupačnog terena nosili sve do vozila Hitne pomoći, kojim je nakon toga prebačen u KBC Rijeka.

Neslužbeno se doznaje  da je riječ o djelatniku specijalne policije koji je nedavno spasio migranta kojemu je prijetilo smrzavanje nakon što ga je njegova grupa neadekvatno odjevenog ostavila u šumama Gorskog kotara na niskim temperaturama.

Također, neslužbeno se doznaje da je do ozljeđivanja stradalog migranta došlo nakon pucanja u zrak nakon što je veća grupa migranata vrlo blizu mjesta incidenta kamenjem i drugim priručnim sredstvima napala policajce. Policajac, koji je upotrijebio vatreno oružje, tada je nekoliko puta na hrvatskom i engleskom jeziku upozorio da je riječ o policiji te da je primoran koristiti oružje. Potom je ispalio dva metka u zrak iz oružja koje nije bilo usmjereno prema migrantima. Kad je krenuo prema njima policajac se spotaknuo te pritom i ozlijedio, a u tom trenutku njegovo oružje je još jednom opalilo, no nije bilo usmjereno prema migrantima, već je moguće da se hitac odbio od tvrde površine te tako ozlijedio migranta, što će utvrditi istraga.

Očevid je na mjestu događaja završio, no istraga je još uvijek u tijeku, a ranjeni muškarac je i dalje u životnoj opasnosti.

”Bolesnik je u jedinicu intenzivnog liječenja zaprimljen po učinjenom hitnom operativnom zahvatu. Prilikom ranjavanja zadobio je višestruke ozlijede toraksa i abdomena koje su opasne po život. U bolesnika se i dalje provode mjere intenzivnog liječenja”, kazala je anesteziologinja riječkog KBC-a dr. sc.Vlasta Orlić Kabrić.

Višestruke ozljede, pretpostavlja se, nastale su od metka ili od odbijanja metka o tvrdu podlogu te potom ranjavanja. Zbog incidenta je sinoć u Rijeku stigao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. ”Došlo je do vjerojatno ozljeđivanja zbog uporabe vatrenog oružja po tome će postupati nadležno županijsko državno odvjetništvo”, rekao je ministar i kazao da ne može govoriti o detaljima.

 

Mjesto nesreće udaljeno je pet kilometara od posljednjeg šumskog puta kojim se može doći vozilom. Osim teško pristupačnog terena, očevid otežavaju i jako loše vremenske prilike, odnosno vrlo gusta kiša koja pada u tom djelu Gorskoga kotara.

Stanovnici Gorskog kotara već neko vrijeme imaju problema s migrantima koji uspiju pobjeći policajcima na granici s Bosnom i Hercegovinom. ”U početku su ljudi bili susretljivi. I samu si rekli da bi trebalo pomoći ljudima. Ali, eto, kako prolazi već par godina, pogotovo u zimskom periodu, postajali su nekako agresivniji”, govori David Bregovac, načelnik općine Fužine.

Je li skupina na koju je naišla policijska ophodnja bila naoružana, jesu li nasrnuli na policajce, zašto je policija koristila vatreno oružje, kako je grupa ilegalaca uspjela ući tako duboko u Hrvatsku – samo su neka od pitanja na koja bi istraga koja je u tijeku trebala dati odgovor.

Foto:Edvard Šušak/Hina