Zašto su Amerikanci špijunirali Srećka Horvata: Pratili su svaki korak Juliana Assangea

Zašto su Amerikanci špijunirali Srećka Horvata: Pratili su svaki korak Juliana Assangea

Svi koji su u posljednjih sedam godina posjećivali osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u azilu ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, odvjetnici, novinari, političari, liječnici, umjetnici i prijatelji, bili su meta sustavne špijunaže izvedene u ime SAD-a.

Audio i video snimke sastanaka, poslovnih i privatnih, izručene su američkim obavještajcima; na nekima od njih Assange je razgolićen, snimljen prigodom liječničkog pregleda. Mikrofoni su bili instalirani i u ženskom toaletu, u dnu aparata za gašenje požara, tik do stola za kojim su se vodili razgovori, javlja Jutarnji list.

Na dugačkoj listi prisluškivanih bio je i Srećko Horvat. To skandalozno otkriće o narušavanju ionako sužene privatnosti, ljudskih prava, ugrožavanju zaštićenog i tajnog odnosa klijenta i odvjetnika koje spada u temeljno pravo na poštenu obranu, ali i udara na slobodu novinarstva objavila je novinarka talijanske Repubblice Stefania Maurizi, i sama meta prisluškivanja. Maurizi je razotkrila i špijunske pikanterije – namjeru da se ukrade pelena djeteta dovedenog Assangeu u posjet ne bi li se bebin izmet koristio za DNK test i pokazalo je li on otac djeteta.

Nije iznenađenje da je ekvadorska ambasada u Londonu, koja je pružila utočište osnivaču WikiLeaksa nakon otkrića tajnih dokumenata američke vlade o ratnim zločinima od Afganistana do Iraka, bila pod posebnim nadzorom, piše novinarka Maurizi i otkriva kako su sumnje da je Assange u prisilnom azilu bio “prekomjerno” i nezakonito špijuniran raspirile i visoki sud u Španjolskoj, kad je otvorio istragu protiv privatne tvrtke UC Global.

Pretresanje ureda završilo je uhićenjem vlasnika Davida Moralesa, glavnog operativca za špijunski nadzor koji je svoje aktivnosti pojačao nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika. Srećko Horvat odlazio je Assangeu dva puta mjesečno posljednjih nekoliko godina. Otkrićem nije iznenađen, ali su mu svejedno detalji šokantni. “Naravno da sam”, komentira Horvat, “znao da je svaki korak praćen.

Foto: Facebook