Kineskinja rođena u Pekingu u “utrci” za prvu damu: Životna priča umjetnice Rite Zhao

Kineskinja rođena u Pekingu u “utrci” za prvu damu: Životna priča umjetnice Rite Zhao

Ja ne želim biti prva dama. Ja želim biti zadnja dama, ona koja služi svim građankama i građanima, čije interese stavlja ispred svojih”. Na savršenom engleskom to nam je kazala Rita Zhao Simonić, supruga bivšeg potpredsjednika Vlade u Račanovo doba, dr. Ante Simonića naime, čovjeka koji namjerava ući u utrku za predsjednika Republike Hrvatske.

Rita Simonić, rođena u Pekingu, a odrasla u San Franciscu (SAD), inače je multimedijska umjetnica, svjetski priznata fotografkinja, profesorica na sportskom Sveučilištu u Shan Dong provinciji (NR Kina) i počasna rektorica Pekinške škole za gluhe, također u Kini. Istaknuta je humanitarna djelatnica, ima više od 123.000 registriranih stalnih internetskih pratitelja…

Čitati, crtati i slikati započela je već s četiri godine, a danas, kad većinu godine provodi sa suprugom u Rijeci, najradije se opušta plivajući, roneći, slikajući te čitajući najmanje jednu knjigu tjedno, piše Slobodna Dalmacija.

Je li pomalo dosadno živjeti u mirnoj i ne baš velikoj Rijeci, nakon što je živjela u golemim svjetskim metropolama?

– Nikako, Rijeka je divna i uzbudljiva, kao i cijela Hrvatska! Ono što me u Hrvatskoj, čije ću punopravno državljanstvo uskoro po slovu zakona i dobiti jer sam šest godina u braku s Antom, najviše nadahnjuje su – ljudi. Ljepota zemlje može se pak mjeriti sa svima, znam da našu – napominjem, našu – zemlju često uspoređuju sa Švicarskom, ali Hrvatska je na izvjestan način i ljepša, drukčija. Uglavnom, Hrvatska je zemlja iz koje se ni jedna osoba ne bi smjela iseliti jer je potencijalno jako, jako bogata – smatra gospođa Simonić.

Je li činjenica da je Kineskinja (odrasla u Americi) otegotna okolnost u utrci njezina supruga za predsjednika? Ima, naime, jedna pjesma čiji stih spominje “čudne ljude čudnog imena”… Ili je to pak prednost?

– To je najveća prednost koja može biti! Ante ima ozbiljan i konkretan program u kojemu će staviti naglasak na reformu državne uprave i korupciju kao najveće iscrpljivače državnog novca, a ja želim iskoristiti svu snagu medija i diplomacije kako bih svojim porijeklom i životopisom Hrvatsku učinila vidljivom na svjetskoj karti, te privukla u nju investitore iz cijelog svijeta, ojačala turizam i na koncu ljude, stanovnike. One koji žele živjeti u ovom komadiću raja koji još nije dovoljno prepoznat u globalnim okvirima – najavila je uskoro možda najpoznatija hrvatska Kineskinja, dama koja – moramo reći – sve bolje barata i hrvatskim jezikom jer ga marljivo uči.

Zanimljivo je reći da je Kineskinja Rita po vjeroispovijesti katolkinja, no taj podatak ne drži ključnim u kampanji, niti će dijeliti ljude po vjeri ili nacionalnosti ako dođe u priliku da se njezin glas čuje.

– Moja vjera u Boga je stvar intime, a ne sredstvo političke manipulacije. Kao što sam rekla, ključna stvar su ljubav, nada i predani rad – poručila je za kraj supruga možebitnog predsjedničkog kandidata i potencijalna prva dama Hrvatske, Kineskinja Rita Zhao Simonić, piše Slobodna Dalmacija.

Na slici: Ante Simonić sa suprugom Ritom Zhao

Foto: Web stranica Ante Simonića