Nadbiskup se ogradio i ukorio Miletića: Nije dobio suglasnost da se predstavlja kao vjeroučitelj

Nadbiskup se ogradio i ukorio Miletića: Nije dobio suglasnost da se predstavlja kao vjeroučitelj

Riječka nadbiskupija danas se u potpunosti ogradila od govora vjeroučitelja Marina Miletića na jučerašnjem velikom prosvjedu prosvjetara na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Miletić je tamo, uz ostalo, premijeru poručio kako su “učitelji prava Liga prvaka”.

– Na nama stoji ovo društvo, u nas trebate ulagati, nama trebate pomagati, nad nama trebate skrbiti, nad živim ljudima, a ne na nekim fejk tabletima iz Kine koji nakon mjesec dana više ne rade, poručio je Miletić.

Vjeroučitelj Marin Miletić

Priopćenje Nadbiskupije prenosimo u cijelosti.

Dana 25. studenog 2019. u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki prosvjedni skup učitelja i nastavnika na kojemu je, između ostalih, sudjelovao i vjeroučitelj Riječke nadbiskupije Marin Miletić koji se okupljenima obratio javnim protestnim govorom. Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu. Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi se samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora.

Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja, te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata, stoji u priopćenju.

Na slici: riječki nadbiskup Ivan Devčić

Foto: Hina