Istanbulska konvencija ponovno tema u Europskom parlamentu: Evo kako su glasali hrvatski zastupnici

Istanbulska konvencija ponovno tema u Europskom parlamentu: Evo kako su glasali hrvatski zastupnici

Zastupnici u Europskom pozvali su u četvrtak sve članice Unije da bez odgode ratificiraju Istanbulsku konvenciju kako bi se suzbilo nasilje nad ženama i u obitelji.

Nezakonodavna rezolucija, usvojena u četvrtak sa 500 glasova za, 91 protiv i 50 suzdržanih, poziva Vijeće da hitno zaključi EU ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatu i kao Istanbulska konvencija izvijestio je Europski parlament.

U rezoluciji se poziva sedam država članica koje su potpisale, ali još nisu ratificirale Konvenciju da to učine bez odlaganja, a to su Bugarska, Češka, Mađarska, Litva, Latvija, Slovačka i Ujedinjena Kraljevina.

Za rezoluciju su glasali hrvatski europarlamentarci iz SDP-a, Biljana Borzan, Tonino Picula i Predrag Matić, te Valter Flego iz IDS-a. Ruža Tomašić (HKS/Europski konzervativci i reformisti) je glasala protiv dok su Dubravka Šuica i Karlo Ressler iz HDZ-a bili suzdržani. U glasovanju nisu sudjelovali HDZ-ovi Tomislav Sokol i Željana Zovko te neovisni zastupnici Ivan Vilibor Sinčić i Mislav Kolakušić, javlja Novi list.

Europarlamentarci su u rezoluciji osudili napade i kampanje protiv Konvencije u nekim zemljama, koje se temelje na namjernom pogrešnom tumačenju i lažnoj prezentaciji njenog sadržaja u javnosti.

Zastupnici traže da Komisija u sljedećoj Europskoj rodnoj strategiji kao prioritet doda borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja. Također traže od Komisije da podnese zakonski akt koji se bavi svim oblicima rodno uvjetovanog nasilja – uključujući i online zlostavljanje i kibernasilje – i zalažu se za uvrštavanje nasilja nad ženama u popis teških kaznenih djela na razini EU-a.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina