Učitelji ne popuštaju: Ako se ne ispune njihovi zahtjevi, nastavljaju štrajk. Što će učiniti Plenković?

Učitelji ne popuštaju:  Ako se ne ispune njihovi zahtjevi, nastavljaju štrajk. Što će učiniti Plenković?

Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat zaposlenih u srednjim školama objavio je službene i konačne rezultate izjašnjavanja među članovima o ponudi Vlade za povećanje plaća. U srednjim školama od 14.046 zaposlenih se odazvalo se više od 12.400 zaposlenih, a njih 88,93 posto je odbilo ponudu Vlade.

– Zaposleni su poručili da se ne misle cjenkati, poručio je Branimir Mihalinec, javlja Jutarnji list.

Igor Radeka iz sustava visokog obrazovanja i znanosti kazao je: “Na referendum je pristupilo 73,9 posto. Protiv prijedloga Vlade je bilo 69 posto”.

U osnovnim školama izjašnjavanju i nastavku štrajka pristupilo je 31.670 zaposlenika (izlaznost je 68,05%), 95,26% odbio je ponudu Vlade i izjasnilo se da se štrajk nastavlja.

– Ako se ne vrate dignitet ovoj struci, neće biti zadovoljnih učitelja, neće biti budućnosti obrazovanja. Na našem prosvjedu niste mogli čuti samo 6,11 posto, nego ste mogli čuti i riječ dostojanstvo. Štrajk ide dalje na valu nezadovoljstva, a problemi u obrazovanju se već jednom moraju početi rješavati, rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, poručio je danas da je sve upućivalo na ovakav ishod, nakon svega što se dogodilo i nakon jalovih razgovora u Vladi.

– Nastavlja se štrajk i izvjesno je da će nas brzo pozvati iz Vlade kako bi čim prije moglo doći do korekcije ponude.

Iako se iz HDZ-a sve više mogu čuti glasovi da se treba tražiti sudska zabrana štrajka prosvjetara, nakon što je izgledna još jedna odbijenica posljednje Vladine ponude o 10,4 posto većim plaćama do kraja 2020., u Banskim dvorima ne žele još uvijek izreći tu rečenicu pa i dalje demantiraju da se o tome uopće razmišlja, odnosno čini se da ne žele radikalno krenuti na učitelje i nastavnike manje od mjesec dana prije predsjedničkih izbora.

Ono što u Vladi izričito tvrde jest da nema govora o povećanju koeficijenata samo nastavnicima i učiteljima jer to treba rješavati uredbom za sve javne službe te da će taj posao potrajati, zbog čega su prosvjetarima i ponudili veću plaću kroz dodatke i osnovicu dok se ne riješi pitanje uredbe u čijoj bi izradi sudjelovali i sindikati.

– Oni koji politiziraju štrajk i koriste ga za bunt protiv Vlade, u jednom će trenutku morati platiti cijenu. Nije sporno da oporba u Saboru na tome “jaši” i vidljivo je u kojem smjeru to ide, i to je legitimno, ali onda je i legitimno pravo Vlade da štrajk sudski zaustavi. Vlada mora to napraviti u interesu države i djece, i to bi se trebalo dogoditi do početka idućeg tjedna – rekao nam je jedan sugovornik iz HDZ-a, dobro upoznat s razmišljanjima u Banskim dvorima.

 

Foto: Edvard Šušak/Hina