Novi šef desničarskog AfD-a je soboslikar Tino Chrupalla: Optužio je Merkel da nema ljubavi prema njemačkom narodu

Novi šef desničarskog AfD-a je soboslikar Tino Chrupalla: Optužio je Merkel da nema ljubavi prema njemačkom narodu

Tino Chrupalla, 44-godišnji soboslikar iz istočne njemačke države Saske koji je postao političar, izabran je u subotu za supredsjednika krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD). Chrupalla, zastupnik u nacionalnom parlamentu, smatran je kompromisnim kandidatom za to mjesto s obzirom da uživa potporu krajnje desnog krila stranke kao i umjerenih članova u čelništvu stranke.

Kao drugi čelnik je na stranačkoj konvenciji s oko 69 posto glasova potvrđen 58-godišnji profesor ekonomije Joerg Muethen iz južne savezne države Baden-Wuerttemberg .

“Vrijeme je da se s dvostrukim čelništvom koje čine  predstavnici i istoka i zapada zemlje pošalje jasna poruka, rekao je delegatima Chrupalla koji je dobio nešto više od 54 posto glasova. Meuthen je rekao da je njegov put “konzervativan, miroljubiv i domoljuban”, javlja Novi list.

Na izborima za Bundestag Chrupalla je osvojio izravni mandat, a kandidirao se u okrugu u kojem mu je suparnik bio predsjednik saske vlade Michael Kretschmer (CDU). U zastupničkom klubu AfD-a u Bundestagu je zamjenik predsjednika i na dobrom je glasu.

Chrupalla pripada novoj generaciji AfD-ovih političara iz istočnog dijela Njemačke koji – ojačani dobrim rezultatima na izborima – nastupaju izrazito samouvjereno i s agresivnim rječnikom. U govoru u Bundestagu povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida predbacio je Angeli Merkel da upotrebljava “strategije rastakanja” naučene u DDR-u. Rekao je također da Angeli Merkel nedostaje “suosjećaj i ljubav” prema vlastitom narodu, ali da zato postoje “mikroagresije protiv svega njemačkoga”, tako da sada Njemačku dijeli “protunjemački” zid, piše Deutsche Welle.

Foto: Clemens Bilan/Hina

.