Plenković popušta jer silno želi da prestane štrajk: Čak je otkazao put u Madrid

Plenković popušta jer silno želi da prestane štrajk: Čak je otkazao put u Madrid

Učitelji će i danas štrajkati, a kada će učenici ponovno sjesti u školske klupe, najvjerojatnije će se doznati nakon još jednog sastanka premijera Andreja Plenkovića s vođama obrazovnih sindikata koji će se održati u ponedjeljak u ranim poslijepodnevnim satima.

Konačno rješenje spora Vlade i školskih sindikata nije se pronašlo niti nakon nedjeljnih, trećih maratonskih pregovora, koji je trajao više od šest sati. No, prema našim informacijama, iz pat pozicije u kojoj je Vlada nudila povećanje učiteljskih plaća isključivo kroz dodatke na plaće (od četiri do maksimalno pet posto u idućih 12 mjeseci) a učitelji uporno inzistirali na povećanju kroz 6,11 posto veće koeficijente, u nedjelju je učinjen veliki korak prema konačnom rješenju.

Dok su premijer Andrej Plenković, njegovi najbliži suradnici i ministri, koji su pregovarali sa sindikatima, nakon dugih i očito teških pregovora bili zaključani “do grla”, izvor Jutarnjeg lista iz HNS-a sinoć je poručio: ‘Sutra će se Vlada i učiteljski sindikati vjerojatno dogovoriti’.

– Ponuda Vlade kombinacija je povećanja koeficijenata i povećanja plaća kroz dodatke. Konkretni postoci povećanja plaća večeras nisu dogovoreni. To bi trebalo biti u potpunosti dogovoreno na novom sastanku Vlade i sindikata – rekao je izvor upućen u pregovore, javlja Jutarnji list.

U prilog tome da je Plenković napokon spreman (barem jednim dijelom) popustiti sindikatima i započeti ozbiljne razgovore i o povećanju koeficijenata govori i činjenica da je osim ministra financija Zdravka Marića i resorne ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, u nedjelju po prvi puta na pregovorima između Vlade i sindikata bio i ministar uprave Ivan Malenica.

Naime, dosad je osim Plenkovića i Marića glavni pregovarač sa svim javnim i državnim sindikatima, pa tako i sa školskim, bio ministar rada Josip Aladrović koji je bio “glavni” za dogovor novog Temeljnog kolektivnog ugovora koji uključuje povećanje plaća kroz dodatke za 6,12 posto (dva plus dva plus dva posto). Prisutnost ministra uprave sugerira da se jučer napokon ozbiljno razgovaralo i o koeficijentima koje jednostrano određuje Vlada uredbom.

Prema svim našim informacijama, na sastanku Vlade sa sindikalnim liderima vodio se drugačiji dijalog nego do sada. Kako doznajemo, bilo je i puno individualnih razgovora premijera sa šefovima sindikata, za razliku od dosadašnjim zajedničkih “čajanki” za istim stolom. O zadnjoj ponudi Vlade ništa se službenoga nije moglo doznati ni iz Banskih dvora ni od sindikalnih čelnika – predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalinca, šefice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, predsjednika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića, te Željka Stipića, čelnika sindikata Preporod.

No, jedan od sindikalnih čelnika sinoć je rekao kako će sindikalni lideri obaviti razgovore sa svojim sindikalnim tijelima prije nego što dođu na današnji razgovor s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Tvrdi da, barem što se njegovog sindikata tiče, o ponudi Vlade neće odlučivati članovi sindikata na referendumu, već će stav zauzeti vodstvo sindikata.

Da su višesatni razgovori završili određenim pomakom – po svemu sudeći ponudom koja uključuje i povećanje učiteljskih koeficijenata – sugerira i potez predsjednika Vlade koji je otkazao put u Madrid kako bi sutra pokušao postići konačni dogovor sa sindikatima i prekinuti štrajk koji traje već 36 dana.

Foto: Edvard Šušak/Hina