Nobilo usporedio HDZ s Komunističkom partijom: Govorio o “profašističkim parolama”, a prijetnja je i Kolakušić

Nobilo usporedio HDZ s Komunističkom partijom: Govorio o “profašističkim parolama”, a prijetnja je i Kolakušić

U intervjuu za Novi list odvjetnik Anto Nobilo  je ustvrdio da je Hrvatska ‘partijska država koju trebe resetirati’, a osvrnuo se i na neke predsjedničke kandidate.

“Danas, iako to u Ustavu tako ne piše, Hrvatska funkcionira kao partijska država. Osim postojanja izbora, ne vidim bitne razlike u odnosu na socijalizam. Manji je problem u tome što je, nakon smjene vlasti 1990., 70 posto partijaca otišlo u HDZ, a 30 ostalo u SDP-u. Pravi je problem u tome što su model upravljanja državom preselili u novi sustav. Opet imamo kolektivitet; klase više nema, ali postoji nacija, a sve bitne odluke donose se u partijskim tijelima. Danas, pogotovo u gospodarstvu, nitko ne može postati direktor značajnije firme u vlasništvu države ili lokalne samouprave, ili doći na visoku policijsku funkciju, ako partija, odnosno stranka koja vlada najveći broj godina – HDZ – ne donese takvu odluku. To se spušta sve do niskih razina običnog zapošljavanja, pogotovo van središta kao što su Zagreb, Međimurje ili Varaždin, gdje se privatna inicijativa raširila. Recimo, u gradovima poput Karlovca ili Gospića – ako ne radite za državu, gotovo da i nemate gdje raditi. To je naš problem: partija upravlja svim procesima, ograničeno je područje u kojemu možete raditi bez partijske intervencije. Više-manje, tako je bilo i u socijalizmu: nisu ni oni kontrolirali cijelo društvo. Bilo je jakih obrtnika, privatnih džepova koji su mogli raditi van kontrole partije, ali se znalo: ako idete na velike pozicije, ili u državnoj upravi ili u tvrtkama, morate biti partijski kadar. Tako se dogodilo da smo samo reciklirali sustav selekcije podobnih, umjesto da smo stvorili sustav odabira najboljih. To je najveći problem razvoja zemlje. Hrvatska se ne razvija”, kazao je Anto Nobilo u razgovoru za Novi list.

Problem su, smatra odvjetnik, tradicija i mentalni sklop.

“Gotovo cijelo vrijeme vlada HDZ, osim dva perioda SDP-a. Ali njima, kao da je SDP čuvao vlast za HDZ. HDZ je pao kad je bio u problemima: smrt Tuđmana i Sanaderove korupcijske afere. Tada je na vlast došao SDP, ali nije promijenio sustav, nego ga zadržao, i sebe nastoji ugraditi u njega. Mentalitet je isti: u policiji, SDP-ovci su promijenili sve načelnike, mislim, do nivoa načelnika uprave ili čak postaje. Tako da sada, unutar policije, imate sadašnje i bivše kadrove, i zna se da su jedni za vrijeme SDP-a, a drugi za vrijeme HDZ-a. Ali nemate kriterij kvalitete. To se dogodilo zato što smo imali tradiciju partijske države, a ne tradiciju razvoja institucija pravne države. Teško u Engleskoj možete razbiti institucije. Ali mi smo uvijek bili neka provincija, neka ne-baš-prava-država, uvijek u sastavu nečega: Austro-Ugarske, Kraljevine, socijalističke Jugoslavije… Sve je to bilo ograničeno, što se razvoja institucija tiče. Dakle, imamo slabe institucije, i partija ih je zajahala. To je ključan problem razvoja Hrvatske, funkcioniranja cijelog društva i, po meni, ključan politički problem. Jer, više-manje, svi žele doći na mjesto HDZ-a i biti HDZ, ali nitko ne želi razmontirati sustav. A ovu državu treba »resetirati« i izgraditi institucije u skladu s Ustavom”, rekao je Nobilo.

Što misli o Kolakušiću

– Imamo džepove nacionalističkog otpora. Svi smo se, na primjer, naučili da nacionalizam i profašističke parole idu na stadione. To je, kao, eksteritorijalno, i svi to prihvaćamo. Onda imamo praktički legaliziran pozdrav ‘Za dom spremni’ HOS-a. Treće, u Vukovaru se krše zakoni o ravnopravnosti nacionalnih manjina, i nikome to nije problem. Nikome nije problem što imamo škole razdvojene po nacijama. Nije problem ni to što odande čujemo teške nacionalističke poruke. Stvoreni su, dakle, neki zameci nacionalizma. Dodajte tu još ljude koji se ne žele ideološki opredijeliti, ali žele čvrstu vlast, poput Kolakušića, i dodajte činjenicu da ga narod u iznenađujućem postotku slijedi… Neka se nešto dogodi u HDZ-u, neka padne Plenković, koji je nedvojbeno europski političar – i evo Hrvatske pod autoritarnim režimom.

Milanović?

– On ima neke demone, čak nešto nekontrolirano. Računa, recimo, na lijevo biračko tijelo. Ali onda napadne Hajduk i njegovu zvijezdu, dakle, simbol iz Drugoga svjetskog rata, u kojemu je Hajduk napravio baš veliku stvar: Talijani su ih htjeli staviti u talijansku ligu, i dali im rok da odluče, a oni su pobjegli na slobodni teritorij. Dakle, povijesno nema bolje priče o nogometu. A Milanović ih napadne. Nije mu pametno, eto. Nakon toga mu je pao rejting. Na prošlim izborima, kad je s braniteljima zabrazdio u teški nacionalizam, izgubio je glasove, i nije prošao. On ima dosta dobrih karakterstika, ali ima i problem: uvijek nešto zezne. On je, da tako kažem, ona krava koja daje puno mlijeka, ali onda repom sruši kantu, i sve prolije.

Što mislite o Škori?

– Najproblematičnija mi je njegova prtljaga: Bujanec i ekipa. Po meni, to ga čvrsto definira. Osobno, on je pristojan, simpatičan lik; pjevač, svi ga vole. Zato je i odabran. Međutim, ta prtljaga govori o pravom sadržaju. Škoro je, po meni, projekt ekstremne desnice. Bitan je za HDZ, jer mislim da su, u ovom trenutku, izbori u HDZ-u jedini istinski važni izbori. Ne predsjednički, a uz ovakvu opoziciju, čak ni parlamentarni. Jedina razdjelnica je hoćemo li gledati umiveni HDZ u liku Plenkovića, ili ćemo gledati onaj originalni, ‘hardcore’ HDZ, kakav je u bazi.

Foto: Miljenko Klepac/Hina