Kako su gazda Todorić, Piruška Canjuga i zet bivšeg premijera Valentića izvlačili milijune iz Agrokora

Kako su gazda Todorić, Piruška Canjuga i zet bivšeg premijera Valentića izvlačili milijune iz Agrokora

Zagrebački Županijski sud u četvrtak bi trebao odlučivati o osnovanosti prve optužnice protiv Ivice Todorića koji je u rujnu, s troje suradnika, optužen da je plaćanjem fiktivnih savjetodavnih usluga švicarskoj tvrtki svoj bivši koncern Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura.

Optužnicom su uz Todorića obuhvaćeni i nekadašnji menadžeri Agrokora Ante Huljev, inače zet bivšeg premijera Nikice Valentića, i Piruška Canjuga te austrijska državljanka Nicole De Rossi.

Na sudu se doznaje da za poziv Huljevu nema potvrde o primitku pa bi sjednica optužnog vijeća mogla biti odgođena. Sud, u konačnici, optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu, pišu 24sata.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo.

Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Foto: Damir Senčar/Hina