Dalija Orešković otkrila istinu o štandu Mislava Kolakušića: Nije moguće da je stajao 12 kuna

Dalija Orešković otkrila istinu o štandu Mislava Kolakušića: Nije moguće da je stajao 12 kuna

Predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković u N1 Studiju uživo komentirala je dosadašnju kampanju za predsjedničke izbore.

Kada je u pitanju financijsko izvješće koje svi predsjednički kandidati moraju do 14. prosinca predati DIP-u, Dalija Orešković kaže kako nije na njoj da procjenjuje je li smisleno što je Mislav Kolakušić predao izvješće u kojem piše da je na dosadašnju kampanju potrošio 12 kuna.

“Nije na meni da to prosuđujem. Moja kampanja će biti vrlo skromna, I inače je moja teza u životu da se pokriješ koliko si dug.
Imala sam dva štanda za prikupljanje potpisa. Bez obzira na to je li štand vaš ili iznajmljen, samo mjesto, odnosno pravo da koristite javnu površinu, plaća se lokalnoj jedinici samouprave.

Potpise sam skupljala na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, a štand Mislava Kolakušića bio je do mog. Za mene je cijena bila 1200 kuna, i ne znam kako je za njega cijena mogla uopće ne postojati, osim ako uopće nije imao odobrenje i dozvolu da se tamo zatekne, što pak opet mnogo govori o njemu”, rekla je Dalija Orešković.

Dijelite li neke sumnje stranaka oporbe koje su zatražile izmjene zakona o izboru predsjednika?

“Trenutak u kojem je SDP istaknuo svoje prijedloge je poražavajući za stanje demokracije u Hrvatskoj. Ako su imali dvojbi, trebali su ranije progovoriti. Pojedine se teme u SDP-u izvlače kada stranka smatra da im to donosi određene poene ili društvenu korist.

Za mnogo toga što je danas nenormalno u državi i društvu odgovoran je ili suodgovoran SDP i Zoran Milanović. Od 2011.-2016. godine imali su priliku da pokrenu kotače promjena i u bitne državne reforme bez kojih društvo ne može krenuti naprijed, ali je ta prilika prošla.

Pokazali su da nisu zaslužili mandat, jer je za Hrvatsku propuštena jedinstvena šansa, i sve što se nije odradilo ne samo da je zadržalo državu u statusu quo, nego je stvorilo preduvjete da se ti kotači vrte unatrag. To je i teret na leđima Zorana Milanovića”,  rekla je Dalija Orešković.

Sadašnje stanje predsjedničke kampanje za nju je obilježeno manipulacijom četiri kandidata.

“Ovo bih stanje nazvala manipulacijom četiri kandidata. Kampanja se svela na to da oni imaju sve kamere i mikrofone, dobro su to iskoristili i shvatili da im ne trebaju nikakva sučeljavanja, nego mogu koristiti kontroliranu situaciju i samo odgovarati na postavljena pitanja.

Njima ne odgovara sučeljavanje. Nitko od njih nema zapravo jasnu viziju kako pomoći građanima oko problema koji ih muče. Škoro jedini ima program, ali program koji nas vraća u prošlost, a predsjednica je zapravo plagirala koncept mog predsjedničkog programa”, rekla je Orešković.

Kako gledate na incident u Zagorju s predsjedničinim timom? Njen autobus je okrznuo auto u kojem su bile majka i dijete i nije se zaustavio.

“Činjenica da se ovu situaciju išlo prikazati kao manji incident govori o svima nama. Bivša ministrica Žalac imala je sličnu situaciju. Predsjednica se poziva na zajedništvo, ali ono postoji samo u njezinom autobusu koji bez skrupula gazi preko ljudi.

Mene razočarava izjava Milanovića o tom događaju, jer se on podsmjehivao ovom gafu, a pitam se je li itko pomislio na tu ženu i njezino dijete?

Mi smo kroz ovaj izbornu kampanju obezvrijedili demokratske procese, ponizili birače. Moj program je sročen prema ovlastima koje predsjednik ima, on je detaljan i elaboriran i spremna sam ga braniti. Svi su kandidati prikupili potrebne potpise i prema tome su svakako relevantni komentirati i diskutirati”, rekla je Dalija Orešković.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina