Hasanbegović otkrio zašto će predsjednica Kolinda “snositi posljedice”: Kako je prošla u usporedbi s Josipovićem

Hasanbegović otkrio zašto će predsjednica Kolinda “snositi posljedice”: Kako je prošla u usporedbi s Josipovićem

Gost N1 Studija uživo bio je saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović iz stranke Blok za Hrvatsku.

Pije svega, osvrnuo se na svoju povijest u HDZ-u.

“Moja veza s HDZ-om bila je splet okolnosti, putem kojih sam došao u položaj obnašanja ministarske dužnosti, koju sam obnašao na način koji su i birači HDZ-a prepoznali kao smjer koji je potreban nacionalnoj politici. Točka preokreta bila je stvaranje ove protunarodne, trgovačke, hrvatsko-srpske koalicije, kojom je pogažena autentična izborna volja”, smatra Zlatko Hasanbegović.

Stranke Hrast, Hrvatska konzervativna stranka i Blok za Hrvatsku u srijedu su potpisale sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore. Hasanbegović je uvjeren da su rezultati na posljednjim europskim izborima dobar pokazatelj mogućeg uspjeha te nove predizborne koalicije.

“Rezultati izbora za Europski parlament pokazali su da postoji jasan birački bazen. Te glasove treba pretočiti u mandate. Potpuno je jasno da je međustranačko koaliranje srodnih stranaka jedini način da se do tih mandata dođe. Alternativa je jasna – ili službena velika koalicija, a ova trgovačka Vlada Andreja Plenkovića već je uvod u tu koaliciju – ili će doći do tektonskih poremećaja i stvaranja izbornog rezultata bez kojeg neće moći biti nove Vlade.”

Upitan postoji li scenarij u kojem bi njihova koalicija koalirala s Plenkovićevim HDZ-om, odgovorio je:

“U politici je jasno da se svi sudionici bore za sudjelovanje u vlasti te artikulaciju vlastitih načela i interesa. Politička kombinacija u kojoj će se moći ostvarivati naši ciljevi je poželjna. A sudjelovati u Vladi na programskim načelima Andreja Plenkovića, to je i malom djetetu jasno da je nemoguće.”

“S jedne strane imamo besadržajnost, trivijalnost jednog mandata – dakle grijeh nečinjenja – a s druge strane imamo ono što je važno. Ona nosi hipoteku Plenkovićeve Vlade i, htjeli mi to ili ne htjeli, ovi predsjednički izbori prelaze okvire izbora za predsjednika, ovo je neka vrsta predizbora za parlamentarne izbore.

Dosjetku koju je upotrijebio gospodin Plenković, da je glas za Miroslava Škoru glas za Zorana Milanovića – zapravo treba obrnuti na način da glasi: Glas za Kolindu Grabar-Kitarović glas je za Andreja Plenkovića, glas za Milana Bandića, Ivana Vrdoljaka, Milorada Pupovca, Tomislava Sauchu i ostale. To je ključna hipoteka koja će odrediti njenu političku sudbinu. Ona je na to pristala i snosit će posljedice.”

“Ključni doseg mandata Grabar-Kitarović ostat će činjenica da je ona bila poluga putem koje je, na svu sreću, okončan više nego dvojben, zloglasan mandat Ive Josipovića i to će ostati najvažnija činjenica mandata Grabar-Kitarović.”

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina