Procjena koja će izazvati paniku među roditeljima: U hrvatskom sportu je prisutno 160 psihopata i 480 pedofila

Procjena koja će izazvati paniku među roditeljima: U hrvatskom sportu je prisutno 160 psihopata i 480 pedofila

Konferencijom “Kako spriječiti seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nad djecom u sportu” Središnji državni ured za šport započeo je nacionalnu kampanju nazvanu “Počnite pričati o tome”.

Jer, ni hrvatska djeca toga nisu pošteđena pa se govorilo o seksualnom nasilju trenera prema svojim štićenicima (više štićenicama), ali i o vršnjačkom seksualnom nasilju na sportskim natjecanjima i u sportskim sredinama. Trening joj je postao stres Tijekom konferencije moglo se čuti neke zapanjujuće brojke kao što je to da su zlostavljači u 80 posto slučajeva iz dječjeg bliskog okruženja i da je svako sedmo dijete u sportu seksualno zlostavljano.

Zapanjila nas je i izvedenica iz jednog američkog istraživanja naslovljenog s “Neurobiologija i psihologija pedofilije” prema kojoj je u svakome društvu prosječno jedan posto psihopata i 3-5 posto pedofila. Ako se takva računica izvede iz 16.000 hrvatskih sportskih klubova i ako pretpostavimo da u njima radi samo 16.000 trenera (a radi ih puno više), onda je u hrvatskom sportu prisutno 160 psihopata i najmanje 480 pedofila. O tome je u jednom od panela govorila dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden koja je prezentirala i sljedeću brojku, poznatu iz američke gimnastičke reprezentacije.

Naime, dugogodišnji liječnik američke gimnastičke reprezentacije Larry Nassar osuđen je na 175 godina zatvora jer je silovao 250 gimnastičarki “masažom zdjelice” (kroz rodnicu), a neke i u dobi od devet godina. U Hrvatskoj je aktualan postupak protiv jednog karate-trenera kojeg su četiri sportašice iz njegova kluba optužile za seksualno napastovanje, međutim s obzirom na to da je riječ o maloljetnim žrtvama, ali i da postoji presumpcija nevinosti, ni optuženom za zlostavljanje zakonski se ne smije spominjati ime.

Na slici: Dugogodišnji liječnik američke gimnastičke reprezentacije Larry Nassar koji je  osuđen na 175 godina zatvora jer je silovao 250 gimnastičarki
Foto: Screenshot