Anđelko Milardović otkrio crne labudove koji bi mogli uništiti Kolindu, Škoru i Milanovića

Anđelko Milardović otkrio crne labudove koji bi mogli uništiti Kolindu, Škoru i Milanovića

Anđelko Milardović sa splitskog Instituta za europske i globalizacijske studije našao je kako  “crni labudovi” vrebaju sve troje glavnih kandidata.
– Kolindi Grabar-Kitarović mogući “crni labud” je Andrej Plenković. On jednostavno ne shvaća da svako njegovo pojavljivanje u kampanji kod većine birača proizvodi odium, i smanjuje šanse kandidatkinji HDZ-a. Zoranu Milanoviću “crni labud” može biti sam Zoran Milanović.

Tako nas bar uči iskustvo. A Miroslavu Škori “crni labud” može postati Mislav Kolakušić, koji puno glasnije nego Škoro govori o nužnosti vladavine prava i izmjenama izbornog sustava kao ključnim hrvatskim problemima – kaže nam Milardović.
U toj najezdi crnih labudova, onog svog ima i Plenković. I to u liku Škore ili Milanovića, ako oni na izborima uspiju pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović.
Pritom Milardović upozorava na jednu drugu stvar.
– Predsjednička kampanja je, nažalost, politiku pretvorila u društvo spektakla, estradizaciju i teatralizaciju. Sa samo jednim ciljem: održavanja poretka statusa quo, bez provođenja realnih promjena – ističe Milardović. Estrada je svijet iz kojeg dolazi i u kojem dobro pliva Škoro, ali zašto se ostali guraju tamo, to mi nije jasno, priznaje naš sugovornik, javlja Slobodna Dalmacija.

I upozorava da većina kandidata uopće ne spominje teme koje su u relaciji s njihovim ustavnim ovlastima. Još su manje svjesni potrebe otvaranja priče o “drugoj tranziciji“ koja nam je potrebna jer ona prva, upozorava naš sugovornik, nije završila konsolidiranom demokracijom.
Ne govore, podsjeća Milardović, niti o izmjenama izbornog zakonodavstva, obrambenoj i vanjskoj politici, demografiji…
– Umjesto toga, kao zločesta djeca u vrtiću se svađaju tko je veći „tuđmanovac“, kao da biračima to išta znači. To uopće nisu naši izbori, izbori građana, nego njihove igre moći, igre prijestolja – upozorava ovaj politolog.

Škoro je, prema njegovim riječima, najavio promjene, no pitanje je s kojim on instrumentima te promjene može napraviti.
Najveći minus Kolinde Grabar-Kitarović je, tvrdi Milardović, što je „srozala instituciju predsjednice Republike“ i time svoj reizbor dovela u pitanje.
Milanovićev ključni problem je, ističe Milardović, njegov „škorpionski“ karakter. Milanović je otvoren, kategoričan, on ne rješava stvari u rukavicama i nedvojbeno, priznaje mu ovaj politolog, daje dinamiku političkom procesu.

– Ali od svega toga nema previše koristi – zaključuje Milardović. Nikad više kandidata, a nikad manje pravih izbora.

Foto: N1