Orbanova provokacija: Održava stranačke sastanke pred kartom velike Mađarske

Orbanova provokacija: Održava stranačke sastanke pred kartom velike Mađarske

Mađarski premijer i predsjednik stranke Fidesz Viktor Orban održao je sastanak predsjedništva stranke pred povijesnom kartom Mađarske koja obuhvaća i dijelove Hrvatske. Karta je, čini se, stalna postava u prostorijama te najjače mađarske političke stranke, a fotografiju sastanka na svom Facebook profilu objavio je i sam Orbán.

Ovo nije prvi puta da iz Budimpešte dolaze ovakve neprimjerene objave. U lipnju je Međunarodni ured za informiranje kabineta Viktora Orbána ilustraciju “velike Mađarske”, Nagy-Magyarország, koju komadaju ruke i grabe njezin teritorij kako bi obilježili Dan nacionalnog zajedništva, spomendana uvedenog 2010. kako bi se obilježilo Trianonski mirovni ugovor koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu.

Po odredbama ugovora Mađarska je izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske.

Tada su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kazali kako je Republici Hrvatskoj neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom povijesnom kontekstu kao i promoviranje aspiracija koja se ni u prošlosti nisu pokazala uspješnima. Komentare iz Hrvatske i Mađarske o spornoj karti na sastanku stranačkog vrha Fidesza koji je vodio mađarski premijer objavit ćemo čim pristignu. Povijesne karte postoje u svim državama, one se čuvaju u arhivima, muzejima, objavljuju u povijesnim udžbenicima, ali kad se izlože u političkom kontekstu, što stranački skup nesumnjivo jest, nisu neutralan povijesni izvor, već neminovno dobivaju političku konotaciju i šalju određenu političku poruku, donosi Večernji list.

Foto: Denis Cerić/Hina