Je li Plenković najveća prepreka Kolindi za dobivanje Škorinih glasača?

Je li Plenković najveća prepreka Kolindi za dobivanje Škorinih glasača?

Nakon gotovo svih prebrojanih biračkih mjesta, u drugi krug predsjedničkih izbora idu Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović. Miroslav Škoro nije uspio iako je bio vrlo blizu.
Milanović, kojeg podupire SDP i grupa lijevih stranaka, prema dosad obrađenim podacima, osvojio je 29,38 posto glasova, Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a i nekolicine drugih stranaka, dobila je 26,76 posto, a Miroslav Škoro, nezavisni kandidat iza kojeg su stali Suverenisti, Most i još neke druge opcije, na kraju je sa 24.39 osvojenih glasova zaostao za aktualnom predsjednicom svega nešto više od 2 posto.
Zanimljivo je i tko je sve od predsjedničkih kandidata osvojio najviše glasova. Milanović je tako pobjednik u Zagrebu, Splitu, čak i Zadru te, što nije neočekivano, u Rijeci. Škoro je pak dobio Osijek i Vukovar te većinu u svih pet slavonskih županija. Kolinda je, pak, vjerojatno pobjeđivala u većini manjih mjesta, a također je većinu dobila i u dijaspori.
Što se ostalih kandidata tiče, Mislav Kolakušić je izgubio zamah te je dobio 5,86 posto glasova, Dario Juričan sa svojim performansima „u čast korupciji“ stigao je do 4,52, Dalija Orešković dobila je 2,89 posto, Ivan Pernar, bivša zvijezda Živog zida 2,34, Katarina Peović koja zastupa „demokratski socijalizam“ 1,12, Dejan Kovač, kandidat HSLS-a 0,95, politički veteran Anto Đapić svega 0,21 i Nedjeljko Babić, kandidat, kako se prozvao, svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca samo 0,16 posto.
Sada slijedi kampanja za drugi krug. Već su prema biračima Miroslava Škore počele pljuštati ponude iz HDZ-a da njegovi pristaše, koji su iz istog političkog bazena, u drugom krugu podupru Kolindu. No, i iz Milanovićevog stožera su iskazali želju da dio Škorinih glasača podupre njega.

Teško je reći što će se odista događati jer među Škorinim simpatizerima ima dosta onih koji će dati glas kandidatkinji HDZ-a kad već njihov nije prošao, no, nemali je broj i onih koji su bili protiv Kolinde ne toliko zbog nje koliko stoga što su željeli pad premijera i čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića.
U predstojeća dva tjedna do drugog kruga izbora 5. siječnja  možemo očekivati veliku borbu između Milanovića i Grabar-Kitarović, a odgovor na pitanje kome će ići Škorini glasovi, saznat ćemo vjerojatno tek pri objavi rezultata drugog kruga. https://teleskop.hr/snes-roms

Foto: Hina

Facebook Comments