Ivan Markešić o islamu u Europskoj uniji: Papa je rekao da je miješanje kultura zdravo i potrebno

Ivan Markešić o islamu u Europskoj uniji: Papa je rekao da je miješanje kultura zdravo i potrebno

Sociolog religije Ivan Markešić  prokomentirao je božićne poruke s oltara.

Na konstataciju kako je kardinal JosipBozanić podsjetio da se prije 30 godina, u doba komunizma, nije tako slobodno slavio Božić i pitanje doživljava li da je to povezano s predsjedničkom kampanjom, Ivan Markešić je odgovorio:

“Prije svega, tko je prije trideset godina htio, slavio je Božić, tako da ta tvrdnja ne stoji. Danas dolazak na božićnu misu ne predstavlja odraz nečije vjere koliko predstavlja političku podobnost. Imate ministara koji se ne znaju dobro prekrižiti.

Nisu izravno govorili o predsjedničkim kampanjama, ali su kroz propovjedi željeli naglasiti koje bi to vrijednosti mogle biti, a da se budući kandidati na to okrenu. Prije svega je to pitanje obitelji i pitanje individualizma. Ono što karakterizira suvremeno europsko društvo i od kojega ne možemo pobjeći. U kojemu je obitelj postala jedna zombie kategorija. Ne postoje više ona obitelj od prije šezdeset godina gdje je ona bila, ne samo ekonomska jedinica, nego i starački dom i dječji vrtić.”

Papa Franjo se u božićnoj poruci Urbi et Orbi osvrnuo i na izbjeglice te migrantsku krizu, javlja N1.

“Papa je kao posljednji Mohikanac koji se želi nametnuti kao predvodnik Isusove poruke, poruke Evanđelja, gdje Bog i Isus nisu Srbin ili Hrvat ili Nijemac, gdje se polazi od toga da je čovjek živo božje biće, stvorenje kojemu treba pružiti mogućnost za dostojanstveni život.

Nažalost, kad predstavnici religijskih zajednica, ne samo katoličke, već i drugih u Europskoj uniji, smatraju da je to područje koje je određeno samo za kršćane, katolike, protestante, da drugi nemaju tu pravo doći kad je u pitanju islam. Međutim, Papa je i ranije govorio da je miješanje kultura zdravo i potrebno, da iz toga proizlaze nove vrijednosti.”

Upitan kako gleda na potez Pape, koji je ukinuo tajnost kad je u pitanju seksualno zlostavljanje djece, kazao je:

“Kad je u pitanju obrana ljudskih prava, mislim da je to jedana od velikih Papinih pobjeda. Skidanje papinske tajne je nešto jako snažno, jako veliko. Do sada su pedofilija i zlostavljanja ostajala u okvirima Crkve i zataškavala se tom tajnom. Žrtvama bi se govorilo da će biti izopćeni iz Crkve ako negdje, primjerice na sudu, govore o tome”.

 

Foto: N1