Dario Juričan objavio video u kojemu teško optužuje Bandića: Udruženi adventski pothvat

Dario Juričan objavio video u kojemu teško optužuje Bandića: Udruženi adventski pothvat

Redatelj Dario Juričan koji je osvojio 88.000 glasova na predsjedničkim izborima, objavio je jutros video koji povezuje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i niz drugih uključenih osoba u aferu s adventskim kućicama i drugim aferama. Video ih prikazuje kako se druže i ležerno razgovaraju ovo ljeto na otvaranju manifestacije “Ljeto na Zrinjevcu”. Juričan je video nazvao “Udruženi adventski poduhvat” i on je uvertira u film “Kumek” o Bandiću koji će biti prikazan u travnju.

Inače, baš gradonačelnik Bandić već tri godine zaredom proglašava manifestaciju “Ljeto na Zrinjevcu” od posebnog interesa za Zagreb, pa Denis Mohenski koji organizira “Ljeto na Zrinjevcu” plaća samo pola propisane naknade za zauzimanje tog najljepšeg parka u središtu Zagreb, pišu 24 sata.

Video je zanimljiv je i zato što se u njemu vidi povezanost Bandića, Mohenskog i drugih, ali i kako USKOK-ovi svjedoci protiv Bandićevih ljudi ugodno razgovaraju s gradonačelnikom Bandićem.

Denis Mohenski je inače “kralj Adventa” i on je i ove godine bez natječaja, uz simboličnu cijenu od nešto više od 300.000 kuna dobio pravo postavljanja 50 kućica za Advent. Drži cijelu špicu, od Trga bana Jelačića, preko Gajeve, Bogovićeve, Varšavske, pa sve do Trga Republike Hrvatske. Kućice iznajmljuje ugostiteljima i po cijeni do 100.000 kuna svaku i tako zarađuje na jeftino dobivenim lokacijama od Zagreba, što smo detaljno opisali u ranijim tekstovima. A otkrili smo i da je sagradio i luksuznu vilu u Istri koju su građevinski stručnjaci procijenili na 10 milijuna kuna.

Uz stihove sakralne pjesme “Ave Maria” u video vidimo Denisa Mohenskog i gradonačelnika Milana Bandića kako šetaju i razgovaraju na Zrinjevcu. Juričan je svakome dodijelio i kratki opis.

Video zatim prikazuje i ležerno druženje i čavrljanje ekipe na jednom od stolova manifestacije.
– Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Uskokova redovna mušterija i u slobodno vrijeme rezač etiketa, dolazi na otvaranje Ljeta na Zrinjevcu kojeg organizira kralj zagrebačkog Adventa s najvećim brojem kućica – Denis Mohenski. Veza Mohenskog i Bandića je Bandićev vozač Zdravko Krajina. Krajina se privatno druži s Mohenskim, bio mu je između ostalog i na otvaranju vile u Novigradu. U slobodno vrijeme Krajina zarađuje sa svojom tvrtkom Eko sajam rentanjem štandova na glavnom zagrebačkom Trgu. Krajina je dao prema navodima Uskoka kao svjedok u aferi Agram, u kojoj je Bandić prvooptuženi, lažni iskaz – opisao je Juričan.

U videu se dalje vidi da iza Bandića stoji Natalija Prica Oreški, bivša misica, njegova zastupnica u Skupštini i voditeljica mladeži Bandićeve stranke. Gradonačelnik pije sok i sa Zdravkom Krajinom, svojim dugogodišnjim vozačem kojem je također u studenom dao pravo postavljanja 51 kućice na trgu za 10.500 kuna. A on je svaku dalje iznajmljivao za 700 kuna dnevno i tako je u tjedan dana zaradio preko 200.000 kuna. Krajina je i bio svjedok protiv Bandića koji je optužen da je zlorabio ovlast jer je službeno auto Grada Zagreba poslao na svinjokolju u Hercegovinu. Krajina je vozio ekipu. Ali je na sudu promijenio iskaz i nije teretio gradonačelnika.

Krajina je u izvrsnim odnosima s Mohenskim koji 2016. godine osniva tvrtku Demo Rebus i tada prvi puta organizira “Ljeto na Zrinjevcu”. Odmah te godine dobiva i lokacije za Advent, pa kreće procvat mlade tvrtke koja ostvaruje milijunske prihode. Primjerice, lani na manje od pet milijuna kuna prihoda, imaju čak 1,4 milijuna kuna bruto dobiti.

Na videu se vidi kako se Krajina i Mohenski smiju i razgovaraju nedaleko od stola za kojim je gradonačelnik. No, zanimljivo je tko je s njima u društvu. Tu je Robert Ljutić iz Ureda gradonačelnika, bivši policajac koji slovi i za neformalnog Bandićeva tjelohranitelja. Upravo mu traje suđenje za izvlačenje 440.000 kuna iz proračuna. Inače, Ljutić je otkriven kao i plagijator i diploma Visoke policijske škole mu je poništena, ali radno mjesto nije izgubio u Uredu gradonačelnika.

 

Foto: Danijel Kasap/Hina