Prvorođeno dijete je mali Rom. Kajtazi traži javnu ispriku od župana Posavca

Prvorođeno dijete je mali Rom. Kajtazi traži javnu ispriku od župana Posavca

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi posjetio je županijsku bolnicu u Čakovcu te ustvrdio da je bolnica zajedno s institucijom Međimurske županije ignorirala prvorođeno dijete roditelja Roma te u objavama u medijima i na službenoj Facebook stranici župana postavila fotografije župana, roditelja i djeteta rođenog kasnije istoga dana.

U razgovoru za N1, ravnatelj čakovečke bolnice Tomislav Novinščak rekao je da se dogodila komunikacijska greška, zbog koje su iz bolnice županiji dali krivu informacije o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.

“Jako mi je žao, kao ravnatelju, da se dogodila takva greška. Bolnica i zdravstveni sustav jako su veliki i za sve mogu preuzeti odgovornost, ali ne mogu pristati na to da se vrši bilo kakva diskriminacija. Mi brinemo za sve naše stanovnike svakodnevno i jako mi je žao zbog toga što se dogodilo. Mislim da je ljudski da se radi i da se događaju greške, ali i da se ispriča, kao što smo jučer učinili. Bili smo kod gospođe i djeteta, ispričali smo se, a ljudski je i oprostiti”, rekao je ravnatelj bolnice u Čakovcu Novinščak.

Dodao je da se majka i dijete osjećaju dobro, te da im ne zamjeraju zbog greške koja se dogodila.

“Dijete je dobro, majka također, to im je šesto dijete. Gospođa nas je primila i rekla da razumije da se takve stvari događaju, rekla je da je sretna što smo je se sjetili i primila je poklone. Ona se dobro osjeća, nikakvo zgražanje nije izrazila i rekla je da je svjesna da se događaju greške.

 Veljko Kajtazi  je kazao kako mu se međimurski župan Matija  Posavec  ispričao putem telefona, no da očekuje i javnu ispriku.

“Čim su mi dojavili krenuo sam ka Međimurskoj županiji. Razgovarao sam s medicinskim sestrama koje su bile dežurne i one su mi rekle da je (to bilo upravo tako), ali da mi ne mogu dati ništa podrobnije od onoga što sam već naveo u izvještaju. Očekujem javnu ispriku župana, imajući u vidu da župan sve vrijeme šuti. Međimurski župan me je nazvao i ispričao se i rekao da je dobio takve informacije iz bolnice”, kazao je Veljko Kajtazi za N1.

Podsjetimo, Veljko Kajtazi ustvrdio je jučer da je županijska bolnica u Čakovcu, zajedno s institucijom Međimurske županije, ignorirala prvorođeno dijete roditelja Roma, te u objavama u medijima i na službenoj Facebook stranici župana postavila fotografije župana, roditelja i djeteta rođenog kasnije istoga dana.

Foto: Siniša Kalajdžija/Hina