Ubijeni iranski general rekao novinaru Večernjeg lista: Molite se za mene da poginem kao mučenik

Ubijeni iranski general rekao novinaru Večernjeg lista: Molite se za mene da poginem kao mučenik

Ubojstvo utjecajnog iranskog generala Qasema Soleimanija dovelo je u opasnost nekoliko tisuća američkih vojnika koji se danas nalaze na teritoriju Iraka i Sirije, koji će po svemu sudeći biti mete osvete. Isto tako ne isključuje se mogućnost napada izvan teritorija Bliskog istoka ili Iraka, kao što je to iranska Republikanska garda činila u protekla četiri desetljeća na američke i židovske interese na Bliskom istoku, ali i diljem svijeta. Odgovor na ubojstvo generala Qasema Soleimanija mogao bi biti upravo takav. Da je i SAD svjestan toga, dokazuje i podizanje stupnja pripravnosti i sigurnosti na najvišu razinu u svim njihovim bazama u Iraku i regiji, dok je američko veleposlanstvo u Bagdadu pozvalo sve građane SAD-a da odmah napuste Irak, javlja Večernji list.

S generalom Soleimanijem osobno sam se susreo dva puta u Iranu, jednom u Teheranu na konferenciji 2016., a drugi put u gradu Meshadu godinu dana kasnije. Djelovao je jako skromno, vidjelo se da je vagao svaku izgovorenu riječ. Iako nismo dugo razgovarali, kada je saznao da dolazim iz Hrvatske, samo je dobacio pitanje: “Kakva je situacija u BiH?” Na moje pitanje je li bio u BiH, Qasem je odgovorio: “Naravno da sam bio, ali davno, 1993. i 1994. Gdje god muslimani trebaju pomoć, ja sam tu.” Na rastanku sam mu rekao neka se čuva, a njegov je odgovor bio: ”Molite se za mene da poginem kao mučenik, to mi je najveća želja.”

Qasem Soleimani bio je najžešći borac protiv kalifata Islamske države, a zbog tajanstvenih misija koje je obavljao zvali su ga “Jamesom Bondom Bliskog istoka”. General Soleimani bio je prisutan u Iraku od američke invazije 2003., u Libanonu i na području palestinske samouprave od ranih 90-ih godina, 2011. dobio je novi zadatak: zaustaviti pohod džihadista na Irak i Siriju. Od tada su u Damasku i Bagdadu prisutni zapovjednici snaga Quds. Poznato je da je često i osobno vodio vojne akcije, kao onu kada je zaustavio ofenzivu islamista prema Damasku i onu prema Bagdadu.

Uz to što je obranio Damask i Bagdad, pod njegovim je zapovjedništvom oslobođeno čitavo područje Qusaira i veliki dijelovi provincije Homs u Siriji, Alep, a naposljetku i Istočna Guta. Zahvaljujući strategiji Qasema Soleimanija, sirijski predsjednik Bashar al-Assad opstao je na vlasti. Nakon što je ISIL zauzeo Mosul, Tikrit i niz drugih gradova, Soleimani je odmah preuzeo zapovjedništvo i najbolje ljude Qudsa doveo u Bagdad, čime je ujedno pomogao i da se obrani irački Kurdistan i sam Bagdad. Vojni uspjeh protiv boraca ISIL-a postignut je zahvaljujući tome što su Soleimani i njegovi savjetnici promijenili strategiju ratovanja i u Iraku i u Siriji, na temelju iskustva u borbama protiv sovjetskih trupa u Afganistanu.

Foto: Wikipedia