Mešetarili s crkvenim zemljištem: Fratra Šimu i zanosnu bankaricu čeka novo suđenje

Mešetarili s crkvenim zemljištem: Fratra Šimu i zanosnu bankaricu čeka novo suđenje

Pet godina nakon što su nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić ponovno će se suditi.

Na Vrhovnom sudu potvrđeno je da su ukinuli odluku Županijskog suda u Splitu i naložili novo suđenje. Žalbe fratra i bankarice prihvaćene su zbog, kako stoji u presudi, bitne povrede kaznenog postupka, donosi N1.

Glavni akteri ove priče danas su nedostupni. Ni njihovi odvjetnici nisu željeli komentirati preokret. Na Županijskom sudu u Splitu potvrđeno nam je da su zaprimili odluku Vrhovnog suda. Novo suđenje bit će zakazano kad se novi sudac kojem je predmet dodijeljen detaljno upozna s cijelim slučajem.

U ukinutom postupku Nimac je bio osuđen na dvije godine zatvora zbog toga što je u tri navrata s računa župe na svoj račun prebacio gotovo deset milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi. Zbog poticanja na počinjenje ovog kaznenog djela Bilonić je bila dosuđena godina i devet mjeseci zatvora.

Fra Šime novo suđenje čeka u samostanu kod Zadra. Tijekom svoje obrane tvrdio je da su u Crkvi znali za prodaju spornog zemljišta. “Provincijalu i nadbiskupu želim naglasiti da nisu uspjeli ubiti Boga u mojoj duši, evo postoji Vrhovni sud. Na kraju krajeva oni vrlo dobro znaju, a i trebali bi znati, a možda su ga zanemarili, činjenicu da postoji onaj vrhovni sudac, koji je iznad Vrhovnog suda“, kazao je fra Šime Nimac u 2014. godini.

No i odluka Vrhovnog suda ide mu na ruku. Ključno pitanje na koje još uvijek nema odgovora je – gdje je uopće deset milijuna kuna?

Foto: Mario Strmotić/Hina