“Progresivni” Bernardić očito ima problema sa ženama: Hoće li predsjednik Milanović ponovno podržati njegove oponente

“Progresivni” Bernardić očito ima problema sa ženama: Hoće li predsjednik Milanović ponovno podržati njegove oponente

Dan nakon što je SDP objavio imena deset koordinatora izbornih jedinica koji bi trebali prionuti na posao i stranku, nakon pobjede na predsjedničkim izborima, dovesti do pobjede na parlamentarnim izborima, zaredale su i prve kritike na njihov izbor.

Naime, koordinatorom za prvu izbornu jedinicu imenovan je glavni tajnik stranke Nikša Vukas, za drugu Rajko Ostojić, za treću krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, za četvrtu Domagoj Hajduković, za petu Vinko Grgić, za šestu Davorko Vidović, za sedmu Zlatko Komadina, osmu Erik Fabijanić, devetu Franko Vidović i desetu Arsen Bauk. Prvo što bode u oči jest da među imenima nema ni jednog žestokog Bernardićeva oponenta, već je više-manje riječ o Bernardiću najodanijim ljudima, nema novih lica, mladih i uspješnih gradonačelnika, osim gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, a nema ni – ni jedne jedine žene, javlja Večernji list.

A baš se u SDP-u vole hvaliti kako su oni za rodni paritet i kako sve izborne liste slažu i planiraju po zip modelu. Baš tako je bila složena i lista za EU izbore na kojima je SDP ostvario nevjerojatan uspjeh (uz puno sreće) i osvojio četiri mandata, jednako kao i HDZ. Međutim, sreća je bila u tome što je Bernardić tada na listu stavio doista najbolje ljude koje ima, pa i one koji su mu u stranci bili oponenti, koji su ga čak pokušavali i rušiti. Stavio je na listu i neka nova imena, čak pozvao i Mirelu Holy da im se pridruži kao nezavisna. Sada se pak ponaša točno onako kako se na EU izborima ponašao šef HDZ-a Andrej Plenković koji je na listu stavio sve redom sebi odane ljude. Istina, izbor koordinatora nije popis imena na listama, no u SDP-u već samim njihovim izborom vjeruju da su dokaz da će se po istom principu uskoro slagati i liste za Sabor.

Bit će zanimljivo kako će reagirati Bernardićeva oporba u stranci  koja će  savim sigurno biti puno aktivnija. Može  se očkivati da će i novoizabrani predsjednik  Zoran Milanović diskretno  usmjeravati  Bernardićevu oporbu kao što je  i prije godiinu dana  podržavao  najžešće kritičare šefa SDP-a.

Foto: Dario Grzelj/Hina