Ivan Penava krenuo u otvoreni sukob s Andrejom Plenkovićem: I on ga želi smijeniti

Ivan Penava krenuo u otvoreni sukob s Andrejom Plenkovićem: I on ga želi smijeniti

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava krenuo je u otvorenu borbu protiv predsjednika  stranke Andreja Plenkovića. Hrvatski tjednik donosi  veliki intervju s njim sa  znakovitom naslovnicom:”Plenković vodi HDZ u pogrešnom smjeru, zato sam sada  još motiviraniji za unutarstranačke izbore”.

Penava je  već  dugo u zategnutim odnosima s Plenkovićem, ali za razliku od nekih drugih  utjecajnih HDZ-ovaca  nije imao većih problema s vrhom stranke  zbog specifičnog položaja Vukovara.  Više puta je naglašavao  da ne vjeruje institucijama i da će promijeniti stvar u Vukovaru bez obzira  na to hoće li imati podršku Andreja Plenkovića.

“U demokraciji, moć, kao i vlast, dolazi od naroda. Većina hrvatskog naroda je s Vukovarom i tu kompromisa nema. Iskoristit ćemo sve što nam je na raspolaganju da to okrenemo, bez lažnih teza o neovisnosti institucija i njihovoj nedodirljivosti. Jedino su žrtve nedodirljive, a svi mi drugi smo sluge ljudi, pa i tih žrtava u koje se kunemo, koje su nam svetinja. To je ono po čemu se ravnamo, nikakvi državni odvjetnici, zakoni, ustavi… Sve je podložno promjenama osim ljudi zbog kojih smo danas, sutra i sve ove dane ovdje, rekao je  svojedobno Penava  Na novinarsku opasku  da  to zvuči kao da gradonačelnik Vukovara ne vjeruje institucijama, Penava je potvrdio da ne vjeruje institucijama.

“Mislim da je to jasno. Ne bi bilo prosvjeda da im vjerujem. Nije bilo dovoljno sluha, nije nas se čulo. Imao ili ne potporu premijera Andreja Plenkovića, nije važno. Postoje važniji ciljevi od toga.”, rekao je  Penava koji  je  blizak s  Milijanom Brkićem, ali o njemu se vrlo pohvalno izjašnjavao i  Davor Ivo Stier.