Josipoviću se ne sviđaju Milanovićeve najave o inauguraciji: Boji se da će marginalizirati dužnost predsjednika

Josipoviću se ne sviđaju Milanovićeve najave o inauguraciji: Boji se da će marginalizirati dužnost predsjednika

Prije nego što je izabrani predsjednik Zoran Milanović u četvrtak navečer objavio da će svečanu prisegu položiti na Pantovčaku, Orsat Miljenić kontaktirao je Ustavni sud kako bi ispitao bi li oni imali na to ikakvih primjedbi. Nakon što je dobio odgovor da se Ustavni sud ne miješa u predsjednikov odabir mjesta inauguracije, Milanović je za Novu tv rekao da će je 18. veljače obaviti u Uredu predsjednika, u uskom krugu ljudi. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio nam je jučer da mu je u osnovi svejedno gdje će to Milanović pred njim prisegnuti.

– Nama ovo uopće nije problem. U pitanju je odluka izabranog predsjednika, na koju on ima pravo i Ustavni sud će je poštovati. Uostalom, ustavni suci prisegu polažu pred predsjednikom Republike. Zakonom mjesto svečane prisege predsjednika nije uređeno, pa to ne mora biti Markov trg. Jedino je važno da prisega bude pred predsjednikom Ustavnog suda te da bude izgovorena na način kako je to zakonom propisano. Mi nismo protokol niti o bilo čemu s ovim u vezi odlučujemo, rekao nam je Šeparović. Naglasio je da Ustavni sud nema nikakvih uvjeta za prisegu, ali da bi volio da prisutni budu svi njegovi članovi, a na samo on, javlja Novi list.

Milanović je kao uzvanike nabrojio uži kabinet Vlade, Predsjedništvo Sabora, predsjednika Vrhovnog suda, načelnika Glavnog stožera i nekolicinu suradnika iz predizborne kampanje. Njegovi prethodnici na dužnosti predsjednika, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, različito komentiraju Milanovićev izbor Pantovčaka za inauguraciju.

Mesiću je to u redu, ali Josipović se pribojava da bi to mogao biti uvod u marginalizaciju predsjedničke dužnosti, koju bi proveo Milanović. Predsjednik između 2010. i 2015., koji je član SDP-a kao i Milanović, nije iznenađen razvojem događaja.

– Odluka o uredskoj primopredaji dosljedna je u odnosu na to kako Milanović poima predsjedničku funkciju. Kaže, nije riječ o novcu, riječ je o simbolici. Mnogi će pozdraviti odluku da se ne troše znatnija proračunska sredstva na inauguraciju. Ali, svečanost na Markovu trgu može se organizirati i bez velikog troška. Inauguracija je javni događaj, gotovo državni ritual koji nosi određenu poruku. U kampanji sam rekao da je Zoran Milanović svemirski brod za svoju protukandidatkinju i bilo bi mi žao da na drukčiji način nastavi njeno djelo, marginalizaciju funkcije predsjednika. Nadam se da je bila greška kada je rekao kako je predsjednik vrhovni zapovjednik Oružanih snaga u ratu. Ustav je jasan, on je to i u miru, naravno, s određenim razlikama. Očekujem, siguran sam i drugi njegovi birači, da Milanović mandat ne provede, sportskim rječnikom, u publici, već da na terenu, u okviru ustavnih ovlasti, igra centarfora. U tom kontekstu razmišljam i o simbolici inauguracije, kazao nam je Josipović. Prisjetio se vlastite predsjedničke prisege i tvrdi da je i sam razmišljao da je položi negdje drugdje, a ne na Markovom trgu, ali da je od te namjere odustao nakon konzultacija upravo s Ustavnim sudom.

Bivši predsjednik Mesić podržava Milanovićevu odluku o mjestu prisege.

– Nema razloga da to bude veliki trošak, a formalno se to mora obaviti. Možda je čak i za pozdraviti da se ide u skromnost. Moja prva inauguracija bila je malo više naglašena jer je došlo 12 predsjednika država, a Hrvatska je do tada bila izolirana. Franji Tuđmanu je na pogreb došao samo Demirel. Inauguracijom smo htjeli pokazati novu sliku Hrvatske i pristao sam na malo više pompe, ističe Mesić.

Uvjeren je da je Milanović, s kojim se, veli, čuje povremeno, svjestan uloge koju preuzima, a njegove poruke o svođenju predsjednika na realnu političku mjeru shvaća u kontekstu želje da tranzicija protekne mirno.

– Predsjednik je važan u svakoj zemlji, pa onda i kod nas. Posebno u kriznim situacijama. Predsjednik mora biti čvrsta točka sistema, da se stvari rješavaju kroz institucije, a ne na ulici ili silom. Tako je bilo u mojem mandatu kad je dvanaest generala reklo da su oni obranili Hrvatsku, pa da će odlučivati što će biti u Hrvatskoj. Trajalo je to samo tri minute, zaključuje Mesić.

Foto: Admir Buljubašić/Hina