Bernardić reže broj zastupnika HSS-u: Sramotna izjava o Udbi slabi Beljakovu pregovaračku poziciju

Bernardić reže broj zastupnika HSS-u: Sramotna izjava o Udbi slabi Beljakovu pregovaračku poziciju

Još u svibnju 2017. godine predsjednik SDP-a Davor Bernardić i šef HSS-a Krešo Beljak potpisali su sporazum o zajedničkom izlasku dvije stranke na parlamentarne izbore.

Prema tom sporazumu SDP je HSS-u dao 15 mjesta na zajedničkoj listi od kojih šest sigurno ulazi u Sabor.

Kako je u međuvremenu SDP ostvario dobar rezultat na europskim izborima i počeo rasti na Ibleru su zaključili da su HSS-u dali preveliki dio zastupničkog kolača te su prije dva mjeseca počeli razgovori o reviziji tog sporazuma, javlja Slobodna Dalmacija.

Revizijom sporazuma vrh SDP-a želi Beljaku znatno skresati HSS-ovu kvotu koja sigurno ulazi u parlament, i umjesto šest ponuditi tri ili najviše četiri prolazna mjesta.

Pojavile su se spekulacije o tome kako su se na taj čin SDP-ovci odlučili nakon nedavnog Beljakovog tweeta o tome da ‘UDBA očito nije ubila dovoljno emigranata’, no u Vrhu SDP-a uvjeravaju kako to nije točno.

Kao što je poznato Beljak je nakon toga sramotnog čina priznao da je pogriješio, no njegova izjava i dalje dižu veliku prašinu i u HSS-u i u javnosti.

– Pregovori o reviziji potpisanog ugovora počeli su puno, puno prije sporne Beljakove izjave o Udbi. Razlog za reviziju sporazuma leži u tome da više nije ista situacija, niti isti odnos snaga kao što je bio u trenutku kad je taj ugovor potpisan.

Mi smo nakon toga ostvarili odličan rezultat na europskim izborima, idemo uzlaznom putanjom i mislimo da je fer ono što sad predlažemo – kazao  je visokopozicionirani SDP-ovac.

Foto: Dario Grzelj/Hina