Mato Palić upozorava Kolindu: Što ne smije napraviti ako zatraži plaću i ured

Mato Palić upozorava Kolindu: Što ne smije napraviti ako zatraži plaću i ured

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon isteka mandata koristit će pravo na šest mjeseci pune i šest mjeseci pola plaće. Rekla je i kako je smatrala da neće zatražiti ured, ali sada razmišlja kako bi trebala jer joj je potrebna baza za obavljanje posla. Situaciju je za portal Direktno komentirao ustavnopravni stručnjak i profesor na osječkom pravnom fakultetu prof. dr. Mato Palić.

Kolinda Grabar-Kitarović ured može zatražiti na korištenje pet godina nakon isteka mandata u skladu s posebnim zakonom o pravima bivšeg predsjednika. Prije je postojala i trajna varijanta, ali na inicijativu Mosta 2016. godine, Hrvatski sabor je donio odluku o izmjenama zakona. Te su izmjene pokušali srušiti na Ustavnome sudu, no Ustavni sud je zauzeo stav kako je to ograničenje u skladu s Ustavom. Taj ured u suštini je nekakvo izvanustavno tijelo”, komentirao je Palić.

“Što se tiče prava na plaću, ako će se koristiti modelom 6+6, to znači da će primati punu plaću pola godine, a idućih 6 mjeseci pola. To je pravo svakog dužnosnika, osim onih koji u međuvremenu zasnuju novi radni odnos. Primjerice, zastupnik koji je prije toga bio liječnik, pa završetkom mandata ponovo postane pedijatar u bolnici ne može i dalje primati zastupničku plaću i punu plaću liječnika”, rekao je Palić.

“Tih 6+6 uvjetovani su zasnivanjem radnog odnosa. Smisao toga je da zastupnici zadrže primanja dok ne ostvare nova. Slična situacija dogodila se s bivšom predsjednicom Ustavnoga suda i njenim povratkom na fakultet. Ona nije mogla ostvariti 6+6, budući da se vratila na stari posao na Pravnome fakultetu, te je povjerenstvo za sukob interesa odlučilo o ukidanju plaće”.

“Ako predsjednica prima 6+6, onda si ne može isplaćivati plaće i naknade jer se i po ovom modelu plaća daju iz državnog proračuna. Nema smisla da koristi ured i isplaćuje si nekakve naknade. Svrha korištenja ureda je rad u korist Hrvatske s pozicije koja nije dužnosnička, a ne da si isplaćuje naknade. Ako se koristi 6+6, nikakvih drugih isplata ne bi trebalo biti”, rekao je Palić.

Foto: Lana slivar Dominić/Hina