Iskusni pilot Ivan Selak: Nema tu zavjere, nema bezazlenih letova

Iskusni pilot Ivan Selak: Nema tu zavjere, nema bezazlenih letova

Umirovljeni Vojni pilot  Ivan Selak komentirao je tregediju kod Zlarina u kojoj su poginuli dvojica pilota Marin Klarin i Tomislav Baturina.  Selakov pot prenosimo ucijelosti.

“Posao pilota je zahtjevan , složen, težak, riskantan ali i nadasve zanimljiv jer je nesvakidašnji, jer je interesantan, jer je sve samo ne dosadan. Kad kažem riskantan mogao sam reći i opasan, ali to je preteška riječ jer se radi ipak o prihvatljivom riziku ili eto o prihvatljivoj opasnosti pa je onda i posao pilota sam po sebi prihvatljiv kao i dosta drugih zanimanja koja u sebi donose neku dozu rizika (prihvatljivog).

Posao vojnog pilota je još malo više , on predstavlja i izazov , on traži posvećenost , on traži vjeru u sebe i svoje kolege, on daje puno, ali puno i uzima…. ovo je taj slučaj , ovo je taj trenutak. On uzima ljudski život. Na svu sreću to je rijetko, na žalost to je mogućnost koja se događala, koja se događa i koja će se opet dogoditi. Koliko god mi lamentirali oko toga, pitanje nije da li nego kada će se dogoditi. Tako je kod nas, tako je i biti će u svim zrakoplovstvima svijeta. Ovaj put otišla su dva čovjeka , Marin i Tomislav. Vrhunski piloti , posvećeni svom poslu, zaljubljenici svog poziva, vješti i sposobni pripadnici HRZ. Postoje trenutci u kojima ne postoji objašnjenje , ne postoji niti će postojati konačan i istinit zaključak. U kojem ćeš moći reći “e bilo je zato…”.

Ovakvih slučajeva nagledah se u životu , ne jednom, ne dvaput , bilo je i malo previše puta. Jednostavno ne objašnjivo. Pravo je svakoga iznijeti mišljenje ali pričati o nekakvim teorijama zavjere tipa jedno ili dvomotorni, o napuhavajućim plovcima, o opremi , o… ma dajte ljudi , eto nek ti otkaže repni rotor (transmisija) , ma možeš imat 5 motora , ili hoće li ti plovci pomoći ako iz nekog razloga udariš sa 200km/h u more , nema tu zavjere, nema tu zakulisnih igara , nema tu i neće tu nikada biti jednoznačnog objašnjenja. U ovom poslu je to nažalost i opcija , ovaj put se dogodila , posljedice su strašne , ali to je onaj prihvatljivi rizik sa kojim se svaki vojni pilot mora pomiriti i biti svjestan da stvari mogu krenuti i po zlu čak i kada letiš “samo” od točke A do točke B, kada letiš i eto neke potpuno “bezazlene” letove . I jedina pouka iz ovog strašnog događaja je upravo to, nema i ne postoje “bezazleni” letovi, nema toga , to ne postoji. Let započinje puno prije sjedanja u kabinu, a završava, nakon gašenja motora i izlaska van letjelice(nekad ni to-drugi put o tome).

Marine i Tomislave, kao vaš stariji kolega hvala vam za svaki vaš trenutak proveden u vašoj želji da nastavite putem naših vitezova-pilota koji su dali svoj život za ovu zemlju , za ovu zastavu , za ovu slobodu. Na žalost sudbina je htijela drukčije. I jedino je ona suvislo objašnjenje. Sudbina je htjela da u vašem pješćanom satu nema više pijeska. Sada ćete u bezvremenskim nebeskim prostranstvima upoznati Vuleta, Marka, Antuna, Miroslava, Rudija, Meša… i ostale junake ove lijepe zemlje . A vašim obiteljima, vašim najmilijima, znam da je njima užasno, da im je najteže, izražavam najdublju i iskrenu sućut…😔😔 Kolege naše počivajte u miru ili letite beskrajem , vječna vam hvala”, piše pilot Ivan Selak.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3209611322401487&set=a.837006642995312&type=3&eid=ARBO-4rCcqqjJSeY7gzsjJYsnCyxBQNKFMrY2Hclh_lBJb2BV5RF0E_OiuQXDw6hLplaFa26CGP10OAc