Kolege hvale novog ministra: Vili Beroš je izniman liječnik i stručnjak, ali prije svega čovjeku s jasnim stavovima, vizijama i mišljenjima

Kolege hvale novog ministra: Vili Beroš je izniman liječnik i stručnjak, ali prije svega čovjeku s jasnim stavovima, vizijama i mišljenjima

Hrvatska udruga za medicinsko pravo u svom je priopćenju izrazila zadovoljstvo što je Vili Beroš postao novi ministar zdravstva. Hvali njegove stručne i ljudske kvalitete i  ističe da je Beroš u ovom trenutku  najbolje moguće rješenje  za čelnog čovjeka zdravstva. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Hrvatska udruga za medicinsko pravo zdušno čestita prof.dr.Viliju Berošu na imenovanju za novog ministra zdravstva.

Ovim putem članovi Hrvatske udruge za medicinsko pravo iskazuju iznimno zadovoljstvo što je Vlada RH i njen predsjednik prepoznala prof. dr. Vilija Beroša kao najbolje rješenje za novog ministra zdravstva. Riječ je o iznimnom liječniku i stručnjaku, ali prije svega čovjeku s jasnim stavovima, vizijama i mišljenjima u areni moralno-etičkih, stručnih pa sve do socio-ekonomskih aspekata zdravstvene djelatnosti i cjelokupnog zdravstvenog sustava, iskazanih i vlastitim primjerom, a ne tek deklaratorne naravi, dakle jednom riječju najbolje rješenje za krovnu funkciju u sustavu zdravstva.

Svima je poznato da je hrvatsko zdravstvo u apsolutnom kolapsu i destrukciji, kako po pitanju kadrova, tako i po politici upravljanja, počevši od centralnih struktura do struktura na lokalnim razinama. Smatramo kako je zdravstvo u ovom trenutku zaista dotaklo samo dno, te opstoji jedino na požrtvovnom i bespogovornom radu već ionako deficitarnih i opterećenih kadrova.

Stoga je nužno napraviti potpuni zaokret u načinu upravljanja i funkcioniranja zdravstvenog sustava, a što je moguće jedino ako na čelu centralnog tijela bude osoba koja imaju jasnu viziju, osoba koja je neopterećena i lišena potrebe pogodovanju pojedinim interesnim skupinama i pojedincima, te osoba kojoj je sve javno ispred osobnog.

Činjenica je da novih ideja i svježine u razmišljanju i provedbi nedostaje, a to će biti ključni pokretač novog procesa u očuvanju sustava zdravstva i njegovoj regeneraciji. Hrvatska udruga za medicinsko pravo vidi u prof.dr. Viliju Berošu osobu koja može predvoditi te nove procese u unaprjeđenju zdravstvenog sustava na dobrobit svih građana RH, a posebice naših pacijenata”, stoju u priopćenju koje  je potpisao Miran Cvitković, predsjednik Hrvatska udruge za medicinsko pravo.

Foto: Admir Buljubašić/Hina