Kako je Bandićev čovjek od povjerenja preko “suhog leda” potkradao Zagreb: Miro Laco nagrađen s Norveškom i Ugandom

Kako je Bandićev čovjek od povjerenja preko “suhog leda” potkradao Zagreb: Miro Laco nagrađen s Norveškom i Ugandom

Suhi led? Ja sam politolog, znam upaliti klimu i onda puše. Imao sam u školi pet iz kemije, ali ne znam što je to suhi led – izjavio je u srijedu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje je svjedočio u nastavku suđenja bivšem pročelniku gradskog ureda za zdravstvo Zvonimiru Šostaru i ostalim optuženima u aferi “suhi led”.

USKOK tereti Šostara da je zajedno sa stručnom suradnicom Mirtom Lončar omogućio tvrtki Ekotours, koju su vodili Davor Ljubić i Goran Žonje, da od 2006. do 2013. dobiva poslove čišćenja klimatizacijskih i ventilacijskih sustava u sportskim dvoranama Grada Zagreba i to iznimno skupom metodom suhi led, a koja, prema optužbi, uopće nije korištena. Ekotours je, tvrdi USKOK, samo djelomično obavljao poslove čišćenja, odradivši stvarni posao u vrijednosti manjoj od 14 milijuna kuna, dok je od Grada naplaćeno više od 52 milijuna kuna, javlja Jutarnji list.

“Višak” sredstava od oko 39 milijuna kuna šefovi Ekotoursa su potom, prema optužbi, izvlačili iz tvrtke kroz fiktivnu suradnju s nekoliko drugih tvrtki, dok su Šostara obilato nagrađivali za spomenuta pogodovanja. Ljubić mu je, kako ga se tereti, predao neutvrđeni novčani iznos te mu je osobno ili na teret Ekotoursa plaćao troškove putovanja, hotela i ribolova u ukupnom iznosu od blizu 180.000 kuna.

U srijedu je svjedočio i pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, koji je potvrdio da je Bandića informirao o dopisima iz Ureda za zdravstvo i potrebi daljnjeg ugovaranja poslova čišćenja, kao i da mu je ostavio pisanu poruku da nadležne osobe trebaju osigurati 5,5 milijuna kuna za čišćenje suhim ledom. O samom poslu Laco nije imao daljnjih saznanja. No, zanimljivo je da je Laco u srijedu potvrdio da je sa Zvonimirom Šostarom i direktorom Ekotoursa Davorom Ljubićem bio na dva putovanja, u Ugandi i u Norveškoj. Laco tvrdi da je u oba slučaja svoje troškove platio sam, u gotovini. Pritom je ispričao kako je u Norveškoj bio sa Šostarom na službenom putu te da su tamo saznali da u Norveškoj boravi i Davor Ljubić, te su se po dovršetku službenih obaveza pridružili Ljubiću i proveli dva dana s njim u ribolovu, javlja Jutarnji list.

– Nije to bilo nikakvo mondeno mjesto, nego neka mala kuća. Ja sam za ta dva dana sam snosio svoje troškove. Ne mogu se sjetiti koliko sam platio – izjavio je Laco. No, tužitelji su mu predočili dokumentaciju pribavljenu putem međunarodne pravne pomoći iz Norveške iz koje proizlazi da je Davor Ljubić, odnosno osobe iz Ekotoursa, tri mjeseca prije putovanja za tri osobe rezervirali sedmodnevni ribolov u Norveškoj koji je zajedno sa smještajem i vodičem stajao nepunih 14.000 eura. Iz dokumentacije također proizlazi, naveli su tužitelji, da je Ekotours podmirio sve troškove norveškom ribičkom klubu. Laco je ostao pri tvrdnji da je on svoje troškove osobno platio, dok za Šostara nije znao reći. Također je kazao kako je za putovanje u Ugandu izdvojio oko 2.000 eura, a negirao je da je s istim osobama bio u ribolovu na Bahamima.

 

Foto: Damir Senčar/Hina