Želi li biti uhljebnica: Kolinda bi bila zadovoljna i sa stanom, ali bilo bi najbolje da odustene od Ureda bivše predsjednice

Želi li biti uhljebnica: Kolinda bi bila zadovoljna i sa stanom, ali bilo bi najbolje da odustene od Ureda bivše predsjednice

Predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović još uvijek nije podnijela zahtjev kojim traži da joj se nakon mandata dodijeli Ured bivše predsjednice na koji ima pravo prema zakonu.

No, kako tvrdi naš izvor iz HDZ-a blizak predsjednici Grabar-Kitarović, ona to svoje pravo namjerava zatražiti prije inauguracije novog predsjednika Zorana Milanovića koja će se održati 18. veljače. Isti izvor tvrdi da se predsjednica u odlasku još nije raspitivala o mogućem prostoru koji bi joj Ministarstvo državne imovine moglo ponuditi za ured te dodaje da je ona svjesna da to nikako ne može biti vila u Visokoj u koju je za vrijeme svoje prve kampanje obećavala preseliti Ured predsjednika s Pantovčaka, a što se nikada nije dogodilo, ni bilo kakva slična rezidencijalna nekretnina, javlja Večernji list.

– Naravno da Visoka ne dolazi u obzir kao ni bilo kakav sličan prostor. Predsjednica će uzeti što joj Ministarstvo ponudi, ali prema mojim saznanjima ona ne kani tražiti nikakvu vilu ili nešto slično. Mislim da bi primjeren bio nekakav stan koji Vlada ima u svom vlasništvu – kaže naš izvor blizak predsjednici u odlasku.

Grabar-Kitarović traženjem Ureda bivšeg predsjednika zapravo nastavlja tradiciju koju je započeo Stipe Mesić, kojemu je Ivo Sanader omogućio da nakon dva mandata nastavi svoje djelovanje u vili u Grškovićevoj ulici na zagrebačkoj Šalati. Mesiću je ta pogodnost uz vozača i službenika isprva bila dodijeljena doživotno.

Međutim, 2016. godine zahvaljujući Mostu koji je s HDZ-om bio dio vladajuće većine za vrijeme kratkotrajnog premijerskog mandata Tihomira Oreškovića, taj je zakon izmijenjen. Umjesto doživotno, novac iz proračuna za funkcioniranje ureda, vozača i službenike bivši predsjednici sad te beneficije mogu koristiti pet godina.

Međutim,  javnost je  postala vrlo senzibilizirana na takva luksuz  jer smatra da je to rasipanje javnog novca.  Za predsjednicu bi bilo  najbolje  bolje da zaokruži  priču tako da odustane od  Ureda i okrene se novoj karijeri  jer bi je  u suprotnom mogla proglasiti predsjednicom uhljebnicom.
Foto:Mario Strmotić/Hina