Netransparentni predsjednik: Milanović je “zatajio ” i dizajnera Maleševića. Objašnjenje je vrlo neuvjerljivo

Netransparentni predsjednik: Milanović je “zatajio ” i dizajnera Maleševića. Objašnjenje je vrlo neuvjerljivo

Boris Malešević, poznati kreativni direktor i dizajner, koji je osmislio Zoranu Milanoviću slogan “Predsjednik s karakterom” i bio jedan od glavnih ljudi iza njegove pobjedničke kampanje, svoje usluge, sada izabranom predsjedniku, pružio je dobrovoljno, kao volonter.

U financijskim izvješćima koja su predana Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kao fizička osoba koja je osmišljavala kampanju nije naveden kao donator, već je iskoristio zakonsku osnovu da bude volonter, pa time nije morao ništa prijaviti, piše Jutarnji list.

Naime, u Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma definirano je da fizičke osobe mogu donirati i svoje usluge, i to do tržišne vrijednosti od maksimalno 30.000 kuna, za što su dužne izdati potvrdu na kojoj će biti naznačena tržišna vrijednost usluge. No, također, zakonom je definirano da se “pod uslugama ne smatra dobrovoljni rad volontera”.

Time je, zapravo, zakonski izjednačen rad volontera koji, primjerice, lijepe plakate s intelektualnim radom vrhunskih kreativnih stručnjaka koji dobrovoljno rade na osmišljavanju kampanje.

Kada je Zakon bio na javnom savjetovanju, onda je GONG upozorio na ovaj jednak tretman volontiranja i doniranja usluga. Predložili su da bi se u donacije trebao uključiti i volonterski rad. Međutim, Ministarstvo uprave nije prihvatilo sugestiju. Iz GONG-a sada poručuju da se i na ovom primjeru vidi zašto je bilo potrebno ono što su tražili kako bi se sve usluge učinile transparentnima. – Čim takvi odnosi nisu transparentni, otvoreno je pitanje dobiva li se za volonterske usluge i kakve protuusluge. GONG smatra da takve usluge treba pravovremeno i transparentno objaviti, i sada bi bilo dobro da i ostali kandidati na predsjedničkim izborima objave ako je bilo sličnog volontiranja, iako to ovaj krnji zakon od njih ne traži – poručuju iz GONG-a.

Iz DIP-a su nam rekli kako ne mogu komentirati pojedinačne slučajeve, ali da će u redovitom izravnom nadzoru, u koji idu, ispitati sve, pa i ovaj slučaj. Iz Ureda izabranog predsjednika pojasnili su pak kako je Malešević povremeno volontirao te da zato nije naveden među donatorima kampanje u financijskom izvješću.

Od novoizabranog  predsjednika  očekivali smo malo više transparentnosti i  respekta prema javnosti.  Ovakva objašnjena Maleševića  mogla su proći možda prije desete godina, ali  danas sigurno ne.

Na slici: Dizajner Boris Malešević (prvi s lijeva)  smislio je Milanovićev slogan “Predsjednik s karakterom”

Foto: Goran Gazdek/Hina