Dvojica HDZ-ovca u teškom sukobu interesa: Zaradit će milijune od Bandićeva GUP-a

Dvojica HDZ-ovca u teškom sukobu interesa: Zaradit će milijune od Bandićeva  GUP-a

Iako amandmani znače veću betonizaciju Zagreba i brisanje preko pola milijuna kvadrata zelenih površina, oni drastično povećavaju vrijednost zemljišta vlasnika. Jer zelena zona ne vrijedi niti približno kao građevinska.

Ukoliko amandmani prođu, milijunsku korist će imati i dva istaknuta HDZ-ovca: Dražen Bilokapić i Ante Sučić.

Bilokapić je jedan od vlasnika zelenih parcela u Novom Zagrebu koje su godinama bile čuvane za park. On je i bio u dva mandata zastupnik u Gradskoj skupštini, istaknuti je HDZ-ov gospodarstvenik, pa su ga stavili i HDZ-ovo gradsko stručno povjerenstvo za Zagrebački holding, pišu 24sata.

Kako je pobrojao Tportal, on na više čestica ima ukupno 5500 četvornih metara uz ulicu SR Njemačke, između kvartova Sloboština i Travno.

Prenamjenu je tražila Stranka Milana Bandića za ukupno 14 hektara, a cijela zelena površina za park bi završila u stambeno poslovnoj namjeni. Bandićevci su obrazložili amandman i prenamjenu time da se radi o zapuštenoj livadi. Među vlasnicima je upravo Bilokapić.

Zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) izračunao je da će Bilokapić imati od ove prenamjene korist od 5,5 milijuna kuna.

– Prema podacima gradske Službe za vrednovanje nekretnina u tom kvartu je vrijednost zemljišta namjene Z1 oko 15 eura za kvadrata, a mješovite namjene oko 150 eura. Prema službenim podacima Dražan Bilokapić je vlasnik tri zelene parcele od ukupno oko 5500 kvadrata te će ako amandman bude izglasan zbog prenamjene u M1 zaraditi oko 5,5 milijuna kuna! – objavio je Tomašević.

Drugi HDZ-ovac je Ante Sučić, odnosno njegova obitelj. On je trenutačno i član Nadzornog odbora Hrvatske pošte, a također vodi zagrebački odbor za gospodarstvo HDZ-a.

On je i direktor u tvrtki Sanac koju vodi Zdravka Sučić. I upravo je Zdravka Sučić vlasnica dvije parcele ukupne površine preko 5000 kvadrata u Gornjem Stenjevcu. HDZ traži svojim amandmanom da ta zona koja je sada zelena, postane stambena.

Tomašević kaže da je teško izračunati za taj prostor prosječne cijene, ali da bi zarada sigurno bila milijunska.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina