Brkić je volio Vrdoljaka: Davor Ivo Stier je prije Plenkovića tvrdio da je Brkić zagovarao koaliciju s HNS-om

Brkić je volio Vrdoljaka: Davor Ivo Stier je prije Plenkovića tvrdio da je Brkić zagovarao koaliciju s HNS-om

Kandidati za predsjednika, zamjenika predsjednika te potpredsjednika HDZ-a, Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier potpisali su obrasce za prijavu kandidatura u središnjici HDZ-a i tako službeno počeli kampanju za unutarstranačke izbore.

“Ne može biti u interesu HDZ da HDZ izgubi sljedeće izbore, to bi za HDZ bilo fatalno, gore nego 2011. godine. HDZ treba resetirati, rekonstruirati, vratiti članstvu. Članstvo će sada imati veliku šansu pokazati, bez straha, kome želi pokazati povjerenje za vodstvo.

Mi smo uvjereni da smo to mi, mi želimo da HDZ bude normalna, ne lijeva, nego demokršćanska stranka koja želi da Hrvatska bude prosperitetna, napredna zemlja, da u Hrvatskoj na vlasti budu oni koji su čestiti, sposobni. Mi smo za čistu Hrvatsku čistih ruku, a to može samo HDZ.

Tada je pred mikrofon ponovno došao Miro Kovač koji je pojasnio svoj stav o odnosu koji HDZ ima prema klijentelizmu protiv kojeg se, kako naglašavaju, bori njihova opcija. Znači li to da se Plenkovićev HDZ ne bori protiv klijentelizma?

“Rekli smo jasno da smo trenutno opterećeni tim vezama i tom slikom i to moramo promijeniti. Bit ćemo jamstvo da toga više neće biti. HDZ je prije 30 godina pobijedio u borbi za demokraciju, ukinuo verbalni delikt, pobijedio u Domovinskom ratu. Konačno je vrijeme da Hrvatska počne funkcionirati na principu sposobnih, čestitih i posvećenih ljudi. Cilj je Hrvatsku pretvoriti u zemlju u kojoj svi imaju jednake šanse”, rekao je Kovač.

Novinari su ga podsjetili na Plenkovićevu izjavu u kojoj je rekao da se Kovač kandidira radi vlastitog ega, te kako njegovu vjerodostojnost dovodi u pitanje Istanbulskom konvencijom na koju je, tvrdi predsjednik HDZ-a, Kovač čak i pozivao.

“Plenković bi prema sebi trebao biti iskren, dao je donijeti pravila u kojima stoji da treba biti istinit, a on je postao žrtva jednog pravilnika. Što je Kovač rekao prije pet godina u HDZ-u kada sam bio član Predsjedništva?

Citiram: “U ime stranke, u ime muškog dijela HDZ-a, pridružujem se osudi svakog nasilja spram žena u društvu i iskazujem poporu jednakopravnom statusu žena u hrvatskom društvu”. Tu nema Istanbulske konvencije. Dakle, ja sam tada u ime Predsjedništva pozvao na borbu protiv nasilja nad ženama.

Plenković je čovjek koji ljude u stranci naziva irelevantnima. To je ego, kada mi pobijedimo neće biti faraona, Josipa Broza Tita u HDZ-u. Bit ćemo demokratska stranka. Neće biti kulta ličnosti, bit ćemo ravnopravni, a ne kao Plenković koji je 8. ožujka na Dan žena u ime Vlade, bez dogovora s bilo kim u stranci, odlučio da se ratificira Istanbulska konvencija i napravio nered u stranci, podijelio HDZ. Mi nećemo dijeliti, mi ćemo ujedinjavati i spajati”, rekao je Miro Kovač.

Novinari su Stiera podsjetili da je u jednom intervjuu rekao kako je Milijan Brkić nekada bio za koaliciju s HNS-om, a sada daje podršku Kovaču, Penavi i Stieru koji tu koaliciju nikako ne prihvaćaju.

“Nas dvojica smo imali različite političke procjene. Brkić je od početka zagovarao koaliciju s HNS-om, još 2016., s čime se nisam slagao. Što se tiče političke pozicije Milijana Brkića u budućnosti, vjerujem da će se to isto tako odlučiti na unutarstranačkim izborima, prema volji naših članova”, izjavio je sredinom prošle godine o Stier u Jutarnjem listu.

“Povijest ne možemo promijeniti no važno je da ne ponovimo te greške. Birači su nam poslali jasnu poruku. HDZ je pobijedio na izborima 2016. godine, pobijedili smo i na lokalnim izborima 2017. godine, no otkako smo ušli u ovu koaliciju, izgubli smo i europske i predsjedničke izbore. Građani su pronašli kanal kako nam poslati poruku. To su dvije glavne poruke: želimo snažnu borbu protiv klijentelizma i da se prekinu sukobi s građanskim inicijativama koje su na državotvornom i demokršćanskom prostoru. Naš glavni suparnik mora biti SDP i lijevo liberalne stranke”, rekao je Davor Ivo Stier i odbacio tvrdnju da je Brkić uteg njihovoj političkoj opciji.

“Mi smo politička opcija za promjene koja je predstavila otvorenu i pluralnu politiku, naravno da je svatko tko sada želi dati potporu takvoj politici dobrodošao. U HDZ-u mora biti prostora i za one liberalnije i za one konzervativnije”.

Faktograf je  pronašao izajve Milijana Brkića koje potvrđuju da je on zagovarao koaliciju s HNS-om.

“Meni je drago, a i nama u HDZ-u je drago da je napokon prevladao razum i da su političari, odnosno kolege u HNS-u, shvatili da moramo biti odgovorni i ne gledati usko stranačke interese, a isto tako mi u HDZ-u smo ponudili ruku zajedništva”, izjavio je Brkić za Dnevnik.hr.

Foto: Dario Grzelj/Hina