Pao zagrebački GUP: Je li ovo početak kraja do sada nedodirljivog Milana Bandića

Pao zagrebački GUP: Je li ovo  početak kraja do sada nedodirljivog Milana Bandića

Nakon višednevne drame oko amandmana na zagrebački GUP, u utorak se napokon glasovalo. GUP je srušen. Naime, Bandićevi zastupnici glasali su protiv HDZ-ovih amandamana, a zauzvrat su HDZ-ovci glasali protiv GUP-a.

Tomislav Tomašević kazao je: “Igra živaca je završena. Mi smo kao oporba bili disciplinirani i stalno smo imali dovoljno ruku da srušimo GUP. HDZ-u je ovo očito bio prevelik zalogaj. Uvjeren sam da Gradu Zagrebu treba novi GUP za 21. stoljeće i novi gradonačelnik za 21. stoljeće”, rekao je Tomislav Tomašević dodajući da je ovo samo nastavak političkog kraja Milana Bandića.

“Očito nije došlo do dogovora između HDZ-a i Bandića, ali da struka nije bila ujedinjena, kao i oporba, da nije bilo građana koji su poslali 31.000 primjedbi, koji su izašli na prosvjed, GUP bi prošao. Uvjeren sam da je ovo gradonačelniku zadnji mandat. Više je scenarija do kraja mandata, ali uvjeren sam, ovo se još nikad nije dogodilo da na kraju Bandiću nešto ipak ne pođe za rukom, ovo je prvi njegov veliki poraz i ovo su mu zadnji dani na vlasti”, rekao je Tomašević, donosi N1.

Rajko Ostojić: “Ja sam zadovoljan i dozvolite da za početak zahvalim svim građankama i građanima Zagreba, da zahvalim arhitektima, da zahvalim urbanistima, da zahvalim svima onima koji su pomogli da ova odluka na kraju ugleda svjetlo dana. Dakle, da sačuvamo naš Zagreb, da sačuvamo vizure Zagreba stoga još jednom hvala svim građanima, vala struci, arhitektima, fakultetima, komorama – učinili ste veliku stvar, a mi smo danas samo ono što ste od nas tražili i glasali.

Pa možda idemo na parlamentarne izbore. Sve je otvoreno. Dakle, ovo je možda početak izbjegavanja unutarstranačkih izbora u HDZ-u. To je jedna od opcija. Drugi scenarij je da je možda gradski HDZ odbio poslušnost Plenkoviću. Dakle, postoji cijeli niz scenarija. U svakom slučaju, možda idemo na nove parlamentarne izbore. Mi smo spremni. Dok imamo ovakve građane. Dok imamo građane koji se bore za svoj grad, za svoju regiju, za svoj kvart – ne treba se Hrvatska plašiti. Sjajna pobjeda još jednom. Ovo je pobjeda građana, niti jedne stranke, niti jedne političke opcije, ovo je pobjeda građana i struke onako kako Zagreb i Hrvatska zaslužuju u 21. stoljeću.”

Mislite li da je ovo početak kraja suradnje na nacionalnoj razini?

“Moguće je to. Sve je moguće.”, kazao je Ostojić.

Foto: Daniel KASAP/ HINA