Hasanbegović usporedio Plenkovića s Kleopatrom koja je označila kraj egipatske države: Više ni HDZ-ovci ne glasaju za HDZ

Hasanbegović usporedio Plenkovića s Kleopatrom koja je označila kraj egipatske države: Više ni HDZ-ovci ne glasaju za HDZ

Zlatko Hasanbegović komenitirao je  stanje u  zagrebačkoj Gradskoj skupštini,  odbcivanje GUP-a, političku poziciju Milana Bandića i unutarstranačke izbore u HDZ-u.  I odmah je komentirao vidi li u cijeloj priči početak pada zagrebačkoga gradonačelnika.

“Početak kraja Milana Bandića traje već 20 godina. Ne treba se baviti proroštvom, njime će se baviti građani na izborima. Naravno, on je politički ranjen, a ovaj događaj treba demistificirati i reći što se dogodilo. Ovdje nema pobjede građana ni struke, ovdje se radi o epizodi kupovanja vremena jedne političke sapunice koja traje dva desetljeća, a Plenković ju je prenio u Sabor, uključujući i Bandića. To je jedna trgovačka koalicija. Što će se sad dogoditi? Ništa se neće dogoditi, kupilo se tri mjeseca, projekt se nastavlja i GUP će se naći na dnevnom redu. Da Bandića nije vodio ego, GUP je mogao imati već danas”, kazao je Hasanbegović i osvrnuo se na osobne razloge protivljenja GUP-u:

“I zbog sadržajnih i političkih razloga bio sam protiv. Jer, sve odluke u predstavničkom tijelu su i političke. A GUP je preozbiljan dokument da se ne bi donosio temeljem struke, ali donosi se političkom odlukom. Bandić se doveo u situaciju, u političkom smislu, da predloži GUP koji bi sastavilo društvo arhitekata, opet bi imao identične oponente. Jer, postoji elementarno nepovjerenje prema svakom njegovom potezu. Ovo je samo rezultat činjenice da su građani Zagreba zatočenici unutarstranačkih izborau HDZ-u. Oni koji ne da su postali, već su najmanje deset godina satelit Bandiću, a misli se na zagrebački HDZ koji u Zagrebu ne postoji kao politička stranka, ne mogu riskirati i glasati za GUP. Učinit će to za tri mjeseca. I treba znati, Plenković je kum ovog položaja HDZ-a.”

Hasanbegović je bio dio HDZ-a, ali ne želi previše o unutarstranačkim izborima, tek mu je zanimljivo da će tako malo članova sudjelovati na tim izborima, javlja RTL.

“Ne komentiram niti iznosim stajališta o tome, ali gledam na sve fenomenološki. U fokusu smo analitike i treba bili svjestan da HDZ ima 250.000 članova pa kad bi svi oni imali još tri do četiri pristaše, imali bismo stranku iza koje je milijun glasača. Ali, čak ni HDZ-ovci ne glasaju za HDZ. Zašto imamo nekoliko desetaka tisuća ljudi na tim izborima, ne znam. Dakle, uloga HDZ-a kakva je postojala, više nikad neće postojati”, naglasio je Hasanbegović.

Što se ocjene o Plenkoviću kao faraonu tiče, jasan je.

“On mi djeluje kao Kleopatra koja je označila kraj egipatske države, a tko je Oktavijan koji će presuditi HDZ-u, to ćemo tek vidjeti”, zaključio je Hasanbegović.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina