Pravaši napadaju Obersnela zbog “jugoslavenske prijestolnice kulture 1945. godine”: Što im je odgovorio

Pravaši napadaju Obersnela zbog “jugoslavenske prijestolnice  kulture 1945. godine”: Što im je odgovorio

Nikica Augustinović, koji se potpisao kao voditelj Stožera za obranu hrvatske Rijeke i predsjednik primorsko-goranskog HSP-a, poručio je riječkome gradonačelniku Vojku Obersnelu da njegova stranka podržava EPK 2020, a ne EPK 1945. Drugim riječima, optužio ga da je Rijeka postala “jugosalvenska prijestolnica kulture iz 1945. godine.

Bez imalo uvijanja Augustinović najavljuje mirnodopsku Oluju ako se realiziraju programi dijeljenja komunističkog manifesta, »Jugo joga« i postavljanje zvijezde petokrake na Riječki neboder, a riječ je o programima koji su dio programskog pravca Doba moći.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uopće ne dvoji što stoji iza otvorenih i javnih prijetnji Stožera za obranu hrvatske Rijeke.

– Stožer ima problem s prihvaćanjem riječkih antifašista i antifašističkih tekovina koje njegujemo kao i cijela civilizirana Europa, ali se to boje glasno reći. Nema ovo njihovo priopćenje nikakve veze s kulturom i programom Rijeke Europske prijestolnice kulture. Oni vide zvijezdu i jugoslavensku zastavu i dalje od toga ne žele, ne mogu i ne znaju. Da su se barem potrudili uzeti i proučiti program Rijeke Europske prijestolnice kulture, vidjeli bi i znali bi da su programi koji im toliko smetaju sastavni dio programskog pravca Doba moći. On tematizira i riječku, i hrvatsku, i europsku prošlost, različita razdoblja povijesti te različita vremena u kojima se umjetnost razvijala u okviru velikih moćnih sila, bilo da su one nosile graditeljsku ili rušilačku moć.

Muči ih zvijezda na Riječkom neboderu, odnosno Samoobrambeni spomenik od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku velike, odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake. Staklo razbijeno u 2.800 krhotina uronjenih u petokraku simbolizira 2.800 poginulih boraca u bitci za oslobođenje Rijeke. Samoobrambeni spomenik otvara pitanje pozivanja (ne)željenoga gosta u tkivo grada, defenzivnosti kao vječnog pratitelja napada i začaranog kruga koji takva dinamika stvara, pojašnjava Obersnel.

​Riječki gradonačelnik još je jednom podsjetio da je jugoslavenska zastava bila jedna od zastava koje su se našle na dan otvorenja na postamentima na Korzu u sklopu programa »Rijeka, koraci vrijeme«, odnosno Vremenske crte koja je bila pogled na političku kartu riječke regije u proteklih stotinu godina i država koje su vladale našim gradom.

– Jugoslavenska zastava je problem, a zastava Trećeg Reicha sa svastikom, koja je stajala na tim istim postamentima na dan otvorenja Rijeke Europske prijestolnice kulture, Stožeru nije sporna. Tu zastavu očito ne doživljavaju kao problematičnu. I to mi se čini dosta znakovitim. I na kraju, na račun ove prijetnje o nekakvoj mirnodopskoj Oluji, to Stožeru stavljam na dušu. Ja se ne bojim i nemam ih namjeru sprečavati da rade što god žele pod uvjetom da ne ometaju druge programe. U tom smislu sam i obavijestio policiju da, sukladno svojim ovlastima, osigura redovno održavanje i odvijanje programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture, zaključio je Obersnel.

Foto: Damir Senčar/Hina

 

Foto:

Facebook Comments