Poduzetnik Saša Cvetojević je u Gabrićevoj loži: Veliki je borac protiv klijentelizma i zagovornik poštenog tržišta, a član je tajnog društva

Poduzetnik Saša Cvetojević je u Gabrićevoj loži: Veliki je borac protiv klijentelizma i zagovornik poštenog tržišta, a član je tajnog društva

Afera ‘Masoni’ gurnula je kontroverznu temu slobodnih zidara i njihovog utjecaja na društvo u prvi plan svih medija, posebice nakon što je ta tema bila rezervirana samo za teoretičare zavjere. Masonska organizacija Veliki Orijent Hrvatske, kojoj je na čelu poznati oftalmolog Nikica Gabrić i u kojoj je bio sada već bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, samo je jedna od velikih loža slobodnih zidara u Hrvatskoj.

Ovaj sukob navodno je rezultat borbe za prestiž i borbe oko toga koja loža će biti glavna. Bila je to dobra prigoda da ‘pročešljamo’ takva društva u Hrvatskoj, stoga vam u nastavku teksta donosimo udruge masona u Hrvatskoj koje su upisane u Registar udruga Ministarstva uprave. Trenutno je najpoznatiji i najviše spominjan Veliki Orijent Hrvatske.

 

Veliki Orijent Hrvatske

Ovo je registrirana udruga sa sjedištem u Zagrebu. Osoba ovlaštena za zastupanje prema Registru Ministarstva uprave je Nikica Gabrić, čiji je mandat prema dostupnim podacima istekao 3. veljače 2020.

Cilj ove udruge je, kako navode u registru, promicanje slobodnozidarskih svjetonazora, prije svega općeg morala, kulture i ljubavi prema bližnjemu te dobročinstva. Iz svog kruga interesa isključuje sva politička i vjerska pitanja i obvezuje svoje članove na poštivanje Ustava i zakona Republike Hrvatske, Opće deklaracije o pravima Čovjeka i (Europske) Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, javlja portal Direktno.

Djelatnosti kojima se ostvaruju ciljevi su, kako nastavljaju, organiziranje rasprava i predavanja za članove na području duhovnih, humanističkih i drugih znanosti s posebnim osvrtom na slobodno zidarstvo, pomoć i sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima. Ložu je osnovao Zoran Vojnić Tunić, biznismen iz Vojvodine i vlasnik nekoliko tvrtki, a među vodećim ljudima lože su poduzetnik Rajko Vučković, menadžeri Damir Jandrašek, Hrvoje KolarićMirko Kostelac, kao i Boris Sruk, dok je poduzetnik Saša Cvetojević vidljiv na fotografijama u časopisu “Masonska loža” kojeg je ekskluzivno objavio i portal Direktno. 

Poduzetnik Saša Cvetojević

Cvetojevć je zanimljiv po tome  što se  na društvenim mrežama zalaže za slobodno poduzetništvo i  konkurenciju, a  protiv nepotizma ii klijentelizma  Sada bi trebao objasnitiiti kako članstvo u jednoj tajnoj organizaciji može biti kompatibilno s poštenim tržišnim natjecanjem. Zanimljivo je da su  ginekolog Ratko Matijević i Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade Ive Sanadera i HDZ-a, članovi Gabrićeve lože.

Velika Loža Hrvatske grof Ivan Drašković

Postoji još i loža čije je sjedište također u Zagrebu, a osobe ovlaštene za zastupanja su liječnik Slobodan Kuvalja, Boris Vucelić, Dragutin Lovrenčić, a najpoznatiji član ove lože bio je pokojni odvjetnik Marijan Hanžeković.

Cilj djelovanja udruge u registru je opisan kao istraživanje povijesnog aspekta lika i djela grofa Ivana Draškovića koji je imao značajnu ulogu u političkom, društvenom, kulturnom i gospodarskom životu hrvatskog naroda te promicanje slobodnozidarskih svjetonazora, prije svega općeg morala, kulture i ljubavi prema bližnjemu te dobročinstva.

Velika loža Hrvatske

To je treća udruga u Hrvatskoj, a sjedište se nalazi u Rijeci. Na čelu Velike lože Hrvatske su Bojan Šober i tajnik Damir SilaZih.

Kao ciljeve u registru navode slične tvrdnje kao i prethodne lože, a to su promicanje ideje prosvjetiteljstva i slobodnozidarskih svjetonazora, općeg morala, ljubavi prema bližnjima, dobročinstva, znanosti i kulture na području Republike Hrvatske. Isto tako, djelatnosti kojima se bave su organiziranje rasprava, predavanja i susreta za svoje članove s područja prirodnih, umjetničkih i humanističkih znanosti; izrada i prezentacija radova, studija i publikacija s područja prirodnih, umjetničkih i humanističkih znanosti svojim članovima; prenošenje i promicanje slobodnozidarskog znanja i naslijeđa kroz seminare, radionice, tribine i predavanja za svoje članove, pomoć i sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima.

 

Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-a i Ive Sanadera

Velika loža Croatia

Udruga sa sjedištem u Zagrebu na čijem čelu je Damir Pokupec, odvjetnik kojemu mandat na ovoj funkciji istječe u rujnu ove godine.

Velika loža starih i priznatih slobodnih zidara Hrvatske

Udruga je prestala s radom, a na njezinu čelu bio je arhitekt Radovan Horvat. Kao razlog prestanka djelovanja navedeno je neodržavanje redovne sjednice skupštine.

Samo članstvo u navedenim udrugama nije protuzakonito, ali pripadnost, procedure, struktura odnosa i prisega koju masoni polažu jasno otklanjaju mogućnost dvostruke lojalnosti. Masoni su lojalni prije svega svojoj braći masonima i inozemnim centrima moći, a tek potom hrvatskom narodu, Ustavu i hrvatskoj državi.

Foto: Časopis Loža