Sudac Ivan Turudić otkrio nemoć sustava: Među sucima ima masona, ali nemamo alate da ih otkrijemo

Sudac Ivan Turudić otkrio nemoć sustava: Među sucima ima masona, ali nemamo alate da ih otkrijemo

Afera “Mason”, odnosno članstvo u slobodnim zidarima, pozicije je koštalo glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. U razgovoru za RTL Danas, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić kazao je kako mu je sve to “redikulozno i infantilno”.

“Smiješno. Mason optužuje masona da je mason. Mislim… ne znam, puno stvari još ovdje nije jasno”, rekao je Turudić.

Dražen Jelenić podnio je ostavku, ali ostaje u Državnom odvjetništvu. Postavlja se pitanje mogu li masoni raditi takve poslove.

“Dražen Jelenić je moj dugogodišnji kolega i ne bih na taj način komentirao, ali reći ću ovako: mislim da sudac nikako ne bi mogao biti mason”, smatra Turudić. Vjeruje ipak kako i među sucima postoje masoni, ali nema nikakav alat kojim bi se to moglo saznati.

“Ako je tamo zastupljena cijela skupina intelektualaca, logično je da su među njima i suci. Masoni su konspirativni, nisu transparentni, imaju zavjet šutnje i međusobnog pomaganja i to je nešto što se ne slaže s pozicijom suca”, kazao je Turudić.

Njega, kaže, masoni nikad nisu zvali: “Ja sam jedino član dragovoljaške udruge “Sokol” iz Milanovca kod Virovitice. Masoni me nisu zvali”.

Kada je izbila cijela afera SOA je za RTL rekla kako se nad glavnim državnim odvjetnikom ne radi sigurnosna provjera. “Mislim da to nije dobro, te sigurnosne provjere su isto područje koje bi trebalo dodatno urediti”, smatra Turudić.

Je li bolje da na Jelenićevo mjesto dođe netko iz ili izvan sustava DORH-a?

“I jedno i drugo rješenje ima prednosti i nedostatke. Sada, kako stoje stvari, imamo četiri bivša glavna državna odvjetnika koji su zamjenici. To može stvarati probleme”, rekao je Turudić i dodao da se on sigurno neće prijaviti.

Foto:Denis Cerić/Hina