Mostarci izabrali Krnju koji će uzbuditi duhove: “Spalili su na lomači” književnicu Martinu Mlinarević Soptu

Mostarci izabrali Krnju koji će uzbuditi  duhove: “Spalili su na lomači”  književnicu Martinu Mlinarević Soptu

Na završnoj svečanosti ovogodišnjeg karnevala u Mostaru večeras je spaljena lutka s likom Martine Mlinarević Sopta, književnice i ambasadorice BiH u Češkoj, javlja Klix.ba.

Organizacijski odbor Karnevala u mostarskom naselju Centar 2, prije spaljivanja lutke je obrazložio kako je glavni krivac za ovogodišnje nedaće optužena ”Bukaču Huzurpator”, koja asocira na lik Martine Mlinarević. Predsjednik Karnevala Božidar Puljić izjavio je kako ovo nije spaljivanje lika i djela Martine Mlinarević kao osobe, nego kao pojave koja je vezana za nju.

”To je odlučilo vijeće karnevalske udruge Centar 2, a inače to je inicijalna ideja praktički Univerziteta u Banjaluci, Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru, koji su prvi osudili čin njezinog postavljanja za veleposlanicu pored toga što nema fakultetsku diplomu.

Mi smo to kasnije uobličili u ovome liku, koji je sadržajan u njezina dva djela Bukača i Huzur. Dakle Bukača Huzurpator”, pojasnio je ovaj čin Puljić.

I on se, kao i organizatori karnevala u Imotskom, koji su spalili lutku gej para s djetetom, poziva na satiru. Tvrdi da spaljivanjem lutke s likom književnice Martine Mlinarević Sopte na satiričan način govore o problemima u društvu. Takvu tradiciju, spaljivanja na lomači lika osobe koja se proglasi krivom za svako zlo tokom godine, kaže, njeguju već 20 godina u Mostaru.

“Mi smo do sada spalili i lik gradonačelnika i predsjednika vlade i brojne druge likove u satiričnoj formi, ali nikada nikoga kako osobu, nego pojavu koja se veže za nju”, rekao je Puljić.

Na ovaj je čin u svom stilu reagirala i sama književnica.

– Kad misliš da si vidio i doživio sve. U Mostaru spalili mene na karenvalu. Ono kad si kriv za svo zlo što je pogodilo Hercegovinu i Mostar zadnjih godina. Dakle, ne mogu ja sebi naraditi PR-a, koliko mi ga hercegovački maloumnici mogu džabe napraviti.

Fala Braćo! P.S. Bukaču možete kupiti u Buybooku i svim boljim knjižarama, objavila je Martina Mlinarević Sopta na Facebooku.