Trump optužio CNN i demokratske protivnike da šire paniku zbog pojave koronavirusa: Nadamo se da će se prepoznati i hrvatski mediji i političari

Trump optužio CNN i demokratske protivnike da šire paniku zbog pojave koronavirusa: Nadamo se da će se prepoznati i hrvatski mediji i političari

Američki predsjednik Donald Trump optužio je u srijedu svoje demokratske protivnike i neke medije poput CNN-a da šire “paniku” zbog epidemije novog koronavirusa, čime su unijeli nemir na tržište.

Veliki mediji “se trude prikazati koronavirus što težim i stvaraju paniku na tržištima”, upozorio je američki predsjednik u tvitu u srijedu ujutro.

Trump će održati govor o krizi u povodu pojave novog koronavirusa na konferenciji za novinare u Bijeloj kući u ponoć po srednjoeuropskom vremenu u nazočnosti dužnosnika Američkih centara za kontrolu i suzbijanje bolesti (CDC).

Njemu je ekonomski učinak bio glavni argument kampanje za ponovni izbor u Bijelu kuću, a u utorak su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale četvrti dan zaredom zbog bojazni povezanih s epidemijom.

Trump je također predbacio “demokratima koji ništa ne čine” da “previše pričaju”, dok Trumpova vlada predviđa posvetiti 2,5 milijade dolara borbi protiv te bolesti.

Taj prijedlog je “sramotan, mršav, anemičan” i stiže “prekasno”, reagirala je u srijedu šefica demokrata u Kongresu Nancy Pelosi. Senator iz redova demokrata Chuck Schumer je tražio u srijedu 8,5 milijardi dolara za financiranje hitnih mjera.

Dan ranije je tijekom službenog posjeta Indiji, predsjednik Trump je uvjeravao da je epidemija koronavirusa “u Sjedinjenim Državama pod kontrolom” gdje je zaraženo 59 osoba, od kojih se 45 zarazilo u inozemstvu, prema podacima sanitarnih vlasti.

Američka vojska je objavila da je jedan vojnik raspoređen u Južnoj Koreji stavljen u karantenu jer je pozitivan na koronavirus.

Vlasti strahuju da bi epidemija mogla ugroziti opskrbni lanac lijekovima u Sjedinjenim Državama, jer se veliki dio tvari koje se koriste u izradi lijekova proizvodi u Kini, od kuda je virus krenuo.

Novim koronavirusom je već zaraženo oko 80.000 ljudi u svijetu i više od 2700 ih je umrlo, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Amerikanci imaju čovjeka koji  otvoreno kaže  bobu bob, a popu pop.  Hrvatski mediji i neki ministri  i liječnici već danima  šire paniku u vez koronavirusa,  ali nitko im nema hrabrosti  reći da pretjeruju.

 

Foto: Jim Lo Scalzo/Hina