Boris Rašeta žestoko uzvratio Antunu Vrdoljaku: Pripremao je za Branka Mamulu film o Jugoslavenskoj ratnoj mornarici

Boris Rašeta žestoko uzvratio Antunu Vrdoljaku: Pripremao je za Branka Mamulu film o Jugoslavenskoj ratnoj mornarici

Kolumnist Novosti Boris Rašeta  odgovorio je redatelju Antunu Vrdoljaku koji ga je optužio da se nezakonito domogao svih osam knjiga snimanja za seriju General. Prenosimo tekst iz Novosti u kojemu Rašeta Vrdoljakova Generala uspoređuje s partizanskim strip junacima Mirkom i Slavkom. 

“Antun Vrdoljak počeo je naveliko dokazivati kako njegovo remek-nedjelo ‘General’ predstavlja briljantan sineastički doseg, pa se očešao i o našu malenkost. ‘Jedan od kritičara Rašeta, čije me prezime podsjeća na čovjeka s kojim sam za vrijeme rata ratovao, kaže da je dobio svih osam knjiga snimanja, da ih proučava i da će svaki detalj napisati u Novostima.

Tko je njemu dao osam knjiga snimanja, to nema nitko u ekipi. Otkud mu to, otkud mu pravo da to uzme i da se time bavi? Tih osam knjiga snimanja nisu javno djelo, javno djelo je serija. O njoj piši što hoćeš, ali otkud ti pravo da pišeš o osam knjiga snimanja?’

Vrdoljak ne govori istinu. Nismo napisali da smo dobili osam knjiga snimanja, nego scenarij za osam epizoda; o njima smo pisali 12. svibnja 2017. (prije tri godine) i to ovako: ‘Glavni junak njegova novog filma, Ante Gotovina, nije rođen u Tkonu već u stripu za malu djecu. Da nije par ljubavnih scena, rekli bismo da je pandan Mirku i Slavku. Prema scenariju Nenada Ivankovića, koji podsjeća na herbarij kičastih vinjeta iz bakina spomenara, Gotovina je čovjek koji prije početka svake, pa i najopasnije akcije, i po njezinu okončanju ima isti broj otkucaja srca. Kad se udvara djevojkama, recitira im rukovet Shakespeareovih stihova. Neopisivo je galantan i stalno se moli Bogu.

Oficir i džentlmen, frajer i vjernik, lik poput Gotovine u ovdašnjim kinematografijama nije viđen od vremena ‘Partizanske eskadrile’ Hajrudina Krvavca. Što se tiče protivničke strane, Jakov Sedlar i njegov ‘Četverored’ predstavljat će naspram ‘Generala’ – ostane li Vrdo pri ovom scenariju – Disneyjevu Trnoružicu. I u ovom je filmu Vrdoljak pozapošljavao svu moguću rodbinu: hvalevrijedna navika, bolje da crkne selo nego običaji…’ I tako dalje i tomu slično, možemo se dakle pohvaliti umješnošću čitanja scenarija koju na HRT-u i HAVC-u nisu pokazali.

Glede i u svezi Vrdoljakove izjave da ga naše prezime podsjeća na prezime čovjeka s kojim je on ratovao – pazi ovo, Vrdoljak ratovao!? – mi ćemo živahnog starčića podsjetiti na to da je za Branka Mamulu pripremao film o Jugoslavenskoj ratnoj mornarici, u osvit ostvarenja stoljetnog sna. Antune, Antune, piše Rašeta u Novostima.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments