Grmoja prozvao Vujčića i Hrvatsku narodnu banku: Kako je Zagrebačka banka prala novac

Grmoja  prozvao Vujčića i Hrvatsku narodnu banku: Kako je Zagrebačka banka prala novac

Saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Nikola Grmoja zatražio je u petak od Hrvatske narodne banke (HNB) da izvijesti Hrvatski sabor o sumnjama na pranje novca u Zagrebačkoj banci, o čemu izvještavaju mediji.

“Vijesti koje čitamo u najmanju ruku pozivaju na oprez. Preciznijih detalja nemamo, a kako su neki mediji prenijeli, Hrvatska narodna banka nema namjeru izvijestiti javnost o čemu je točno riječ. Premda možemo imati razumijevanja za oprez HNB-a, nije nam prihvatljivo da o svemu uopće ne bude obaviješten Hrvatski sabor”, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare u Saboru, javlja Glas Istre.

Treba imati na umu da Zagrebačka banka spada u posebnu zakonsku kategoriju ‘kreditnih institucija od sistemskog značaja’ i smatramo da bi HNB i Ured za sprječavanje pranja novca trebali izvijestiti Hrvatski sabor o okolnostima ovog slučaja, istaknuo je.

“Do sada se pokazalo da taktika šutnje i netransparentnosti samo potpiruje nagađanja i stvara negativno ozračje. Pozivam stoga i HNB da preispitaju svoju odluku o neizvještavanju javnosti“, apelirao je.

Najavio je da će se pismom, kao predsjednik kluba Mosta nezavisnih lista, obratiti predsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću, da zatraži od HNB-a i Ureda za sprječavanje pranja novca da sastave izvješće o situaciji u Zagrebačkoj banci i da ga dostave Saboru.

Komentirajući političku platformu koju sutra osniva Miroslav Škoro, predsjednički kandidat kojeg je podržavao Most, Grmoja je istaknuo da Most ima svoje autentične politike, program i ljude i u tom smislu se spremaju na izlazak na izbore.

“Škoro je najavio da će osnovati stranku jer je to jedini način da može participirati u političkom životu, a onda će razgovarati s mogućim partnerima. Mi smo rekli da nudimo razgovore, a ako od tih razgovora nešto bude i dogovorimo se, onda ćemo izvijestiti javnost“, odgovorio je na pitanje je li Most dio Škorine platforme.

Njihov preduvjet za moguću suradnju, pojasnio je, borba je protiv korupcije, reforma pravosuđa i demokrafska obnova i to će, kazao je, biti osnovne postavke za razgovor o suradnji.

Foto: N1