Još jedan udarac za Hrvatsku: Zbog koronavirusa otkazan najveći sajam turizma na svijetu

Još jedan udarac za Hrvatsku: Zbog koronavirusa otkazan najveći sajam turizma na svijetu

Nakon što je danas oko podneva otkazan Salon automobila u Ženevi, večeras je njemačka vlada otkazala i ITB Travel, najveći sajam turizma na svijetu.

Kako su večeras na službenoj web stranici objavili organizatori odluku su donijeli nakon sastanka s nadležnim zdravstvenim tijelom  grada Berlina Charlottenburg-Wilmersdorf, koje je tražilo da svaki sudionik sajma mora dokazati da ne potiče iz rizičnih područja, odnosno da nije imao kontakt s osobom iz tih područja.

– Budući da nismo u mogućnosti provesti takvu kontrolu, otkazivanje sajma je neophodno, kazao je  dr. Christian Göke, direktor Messe Berlin GmbH, ističući značaj ovog događanja za globalnu turističku industriju. – ITB Berlin i Messe Berlin u svojoj, sada već 54-godišnjoj, povijesti, nikada prije nisu imali sličnu situaciju. Želimo zahvaliti svim izlagačima i partnerima širom svijeta koji su proteklih dana i tjedana podržali ITB Berlin i radujemo se nastavku suradnje s našim partnerima širom svijeta, poručio je  Wolf-Dieter Wolf, predsjednik Nadzornog odbora Messe Berlin.

Rasprava uoči otkazivanja sajma se protegla neuobičajeno dugo jer su u sukobu bile struje vezane uz ministarstvo unutarnjih poslova i ono zdravstva.

Dok su prvi mislili kako se otkazivanjem šalje jako loša poruka s nesagledivim posljedicama po ovogodišnji turizam, snage vezane uz njemačko ministarstvo zdravstva su bile naglašeno protiv sajma.

U konačnici, pojedine su ankete pokazivale kako se organizaciji tog sajma protivi i više od 90 postio stanovnika Njemačke, i skoro svi u Berlinu.

I ne čudi jer taj sajam ima više od 10 tisuća izlagača iz 200 svjetskih država tako da je mogućnost za širenje koronavirusa jako velika.

Među izlagačima na ITB Berlin i ove godine su trebali biti i hrvatski izlagači, na čelu s Hrvatskom turističkom zajednicom, a za predstavljanje na sajmu pripremali su se i izlagači s područja Primorsko-goranske županije, od kojih se dio trebao predstavljati i na štandu Turističke zajednice Kvarnera.

Samo otkazivanje je komentirao direktor Berlinskog sajma Christian Göke koji je taj čin definirao brigom za zdravlje, kako ljudi iz organizacije sajma, tako i svih onih koji bi njime prošli.

Panika? Možda. Vidjet ćemo ovog ljeta.

Foto: Tatjana MIščančuk/Hina

Facebook Comments