Srpska pravoslavna crkva organizirala velike prosvjede u Crnoj Gori: Đukanović optužio Srbiju i Rusiju da mute vodu

Srpska pravoslavna crkva organizirala velike prosvjede u Crnoj Gori: Đukanović optužio Srbiju i Rusiju da mute vodu

Tisuće ljudi okupile su se u subotu u Podgorici na najvećem dosadašnjem prosvjedu protiv crnogorskog zakona o vjerskim zajednicama, za koji srpska Pravoslavna Crkva tvrdi da je usmjeren protiv nje i njezine imovine.

Sporni zakon iz prosinca prošle godine svim vjerskim zajednicama koje djeluju u zemlji nalaže da se registriraju i dokažu vlasništvo nad imovinom koju su posjedovale i prije 1918. godine, kada je Crna Gora pripojena Kraljevini Srbiji.

Srpska pravoslavna crkva inzistira na tomu da je cilj takve registracije poniziti je te da vlada nastoji izvršiti eksproprijaciju njezina srednjovjekovnog vlasništva, uključujući crkve, samostane i zemlju, javlja N1.

Crkva od početka godine redovito vodi prosvjede u većini gradova. U subotu je na prosvjede pozvano stanovništvo iz cijele države.

No vlasti kažu da zakonom kane dovesti u red evidenciju.

Predsjednik Milo Đukanović, koji je kao predsjednik ili premijer na vlasti bez prekida od 1990. godine, optužuje Srbiju i Rusiju da koriste vjeru kako bi u njegovoj zemlji ‘pomutili vodu’.

Početkom devedesetih Đukanović je bio stalni saveznik Beograda, no do kraja desetljeća doveo je Crnu Goru do neovisnosti.

Foto: Koča Sulejmanović/EPA/Hina