Nobilo i Končar grade šumu nebodera u Zagrebu: Stoji li iza njih i Petar Pripuz

Nobilo i Končar grade šumu nebodera u Zagrebu: Stoji li iza njih i Petar Pripuz

Zagrebački Generalni urbanistički plan je odgođen za najmanje tri mjeseca, a s njim i potencijalni megaprojekt “zagrebačkog Manhattana”, koji je Milan Bandić obećao bogatim Arapima na mjestu hipodroma i Velesajma. No iako je taj projekt koji je predviđao načičkane poslovne i stambene građevine “na ledu”, po postojećem GUP-u se uz Savu itekako mogu graditi neboderi. Zemljište je već pokupovano, zadnjih godina je izmijenilo vlasnike, čak su doneseni i prostorni planovi uređenja. Još “samo” vlasnici zemljišta koji žele graditi nebodere od 19 pa sve do 38 katova trebaju osigurati financiranje ili naći investitore. Kriza je zaustavila planove, ali sad su ponovno aktivirani.

Iako se dosad raspravljalo o raznim investitorima na raznim lokacijama duž nasipa, otkrivamo da su jedni od većih vlasnika zemljišta za nebodere tvrtke Poslovni centar Donji Grad i Braxea. A u obje tvrtke su vlasnici poznati odvjetnik Ante Nobilo, kontroverzni poduzetnik i mešetar nekretninama Milan Mićo Carić te tvrtka Kermas Danka Končara. Trojac je vlasnik više od 78.000 kvadrata. Na tom zemljištu mogu sagraditi oko 270.000 četvornih metara stanova, hotelskih soba i poslovnih prostora smještenih u četiri nebodera, piše Express.

– Nitko od nas se ne bavi građevinom, a zemljište smo još davno kupili. Mislili smo ga prodati u cjelini, ali za tu površinu je teško naći kupca. Pa ćemo prodati parcelu po parcelu, prvu za hotel. Dolazi u obzir i partnerstvo s investitorom. Do kraja godine trebali bismo financirati i arhitektonski natječaj za izgled nebodera. Prva bi trebala na realizaciju parcela na kojoj se može graditi hotel od 19 katova – rekao nam je Nobilo.

Kaže da su zemljište kupovali prije više od deset godina. Inače, već usvojeni plan predviđa dva stambena nebodera po 19 katova te dva pretežito poslovna od 21 i 25 katova. Zemljište se nalazi uz sam nasip, zapadno od upravo obnovljenog zagrebačkog rotora, koji je dobio znatno veću propusnost. Uz sam rotor inače je drugi projekt nebodera norveških investitora, o kojemu ćemo nešto kasnije u tekstu. Nobilo je inače poznat prvenstveno kao odvjetnik, ali s Milanom Carićem se bavi i kupoprodajom nekretnina.

Njih dvojica, Končar i ljudi povezani s poduzetnikom Petrom Pripuzom su vlasnici i golemog zemljišta na Črnomercu poznatijeg kao Milerov breg. Tamo trebaju graditi tisuću stanova. Nobilo objašnjava da su on i Carić kupili, pa prodali robnu kuću u Čakovcu, zatim bivšu tvornicu Nada Dimić te onda novac uložili u zemljišta. Kako Nobilo inače zastupa i Petra Pripuza, optuženog u jednom kraku afere Agram, pitamo ga što kaže na tvrdnje da je on samo paravan za njegov novac.

– Ne, nisam ničiji maneken i paravan. I to znaju svi koji me poznaju. Na Milerovu bregu smo suvlasnici, pa zar ne bih onda samo ja bio naveden kao vlasnik da sam paravan? Uložio sam s Carićem i Končarom svoj novac – kaže Nobilo. Također, objašnjava da Grad Zagreb ima planove za tramvajsku prugu uz njihovo zemljište pa će to dodatno podići vrijednost zemljišta i pridonijeti realizaciji projekta. A “Manhattan” im je, priznaje, konkurencija.

r