Kujundžić želi da se HDZ riješi Pupovca i HNS-a: Državno odvjetništvo je puno masona, to je nedopustivo

Kujundžić želi da se HDZ riješi Pupovca i HNS-a: Državno odvjetništvo je puno masona, to je nedopustivo

Kandidat za potpredsjednika HDZ-a Ivan Kujundžić u N1 Studiju uživo rekao je da podržava izlazak vojske na granice i da bi mu bilo draže da su kandidati na unutarstranačkim izborima trbali izaći pojedinačno, bez tabora, iako se i dalje nada promjeni.

Citirajući Stevea Bannona, bivšeg Trumpovog stratega i pobornika nacionalističkih populističkih pokreta, Ivan Kujundžić je rekao da se “hrvatska politika mora susreti s realnošću i neučinkovitom europskom politikom”.

“Hrvatska politika mora se jasnije odrediti i izvesti hrvatsku vojsku na granice te zaštiti integritet”, rekao je Kujundžić.

Komentirao je  moguću suradnju s Milanom Bandićem, no njegov odgovor na to je jasno – ne:

“Ne možemo hipotetski govoriti tko će proći. Od Milana Bandića je gore samo hrvatsko pravosuđe koje je i njega dovelo u zabludu, i društvo u cijelosti, je li on kriv ili nije. Protiv njega se vodi dug postupak. Ali od njega je puno gore nepovjerenje u ukupni pravni poredak. Osim toga, državno odvjetništvo je puno masona, to je nedopustivo.”

“Nisam politički potrošen čovjek”

Komentirajući unutarstranačke izbore u HDZ-u, što je bila i većim dijelom tema razgovora u studiju, rekao je da bi bilo dobro da su i Andrej Plenković i Miro Kovač izašli bez grupacija, bez tabora, te da im glasači po savjesti daju glas.

“Ovi izbori će se bitno odraziti na parlamentarne izbore. HDZ će ostati neprepoznatljiv uz tabore i bit ćemo nebitni našem biračkom tijelu. Okružujem se članovima/-icama koji imaju gotovo referendumsku šansu promijeniti HDZ”, istaknuo je.

Na pitanje zašto bi članovi glasali baš za njega, rekao je da “unosi svježu energiju i snagu” i da “nije potrošen čovjek, a to je najvažnije u politici”. Smatra da obojica kandidata za predsjednika stranke moraju jasno izraziti svoje stavove i hoće li na parlamentarne izbore izaći s ideološki bliski strankama ili će ići dalje s lijevim strankama. Što se njega tiče, HNS i SDP u koaliciji ne dolaze u obzir, kao ni HSS s Krešom Beljakom.

Svjetonazorski bliži Kovaču

Priznao je da mu je svjetonazorski bliži Miro Kovač naglašavajući da je koalicija s HNS-om bila izborna prijevara.

“To nismo smjeli dozvoliti. Bježimo od svjetonazorske i ideološke prepoznatljivosti. HDZ-ov se brod nagnuo posve nalijevo. To vidim u politici Ministarstva kulture koje je financiralo filmove koji su iznimno veliku štetu nanijeli kroz HAVC hrvatskom identitetu, čak narušili ugled hrvatskoj džavi. S druge strane nisu ništa napravili za samostalne umjetnike, uveli su harač na umjetnike i umjetnici nemaju šanse zaraditi”, rekao je Kujundžić komentirajući i otvorenje EPK Rijeka:

“Rekao sam da je to rekvijem jugoslavenskog komunizma. Pozvao sam i ministricu kulture Ninu Obuljen-Koržinek, i ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, i premijera Andreja Plenkovića da skinu simbol komunizma sa zgrade.”

U postojanju frakcija unutar HDZ-a ne vidi problem naglašavajući da je ista stvar postojala i kad je Franjo Tuđman bio predsjednik, ali je on to “sjajno povezao s ciljem jedinstva Hrvatske”. Sam, kaže, pripada kršćansko-socijalno-narodnjačkom smjeru.

Ističe da se HDZ čim prije treba odrediti po nekim pitanjima jer se pribojava da će im se glasači u suprotnom osvetiti na parlamentarnim izborima.

“Moramo konstatirati da se brod nagnuo nalijevo i g. Plenković je izborom tima dobrica s desnog spektra htio pokazati da inklinira s tim svojim brodom, da ga malo ispravlja. Poručujem biračima neka ne budu smokvini listovi nikome, neka pokažu svoju vlastitost”, kazao je Kujundžić.

Domoljubna koalicija

Također, ne vidi Miroslava Škoru kao veliki problem za HDZ. Smatra da je rješenje “u rješavanju Milorada Pupovca i HNS-a”.

“Koalicija dolazi u obzir sa svjetonazorski bliskim strankama pa i Miroslavom Škorom, ali sačekajmo rezultate parlamentarnih izbora. Mi možemo načelno reći s kim želimo i ne želimo – to su HNS i SDP, stranke lijevog spektra, a želimo sa strankama bliskog svjetonazorskog stava”, rekao je i dodao da će biti teško osvojiti vlast samostalno:

“Samostalnu vlast će biti teško osvojiti, ali sve je moguće. Poslijeizborna koalicija ne dolazi u obzir, posebno ne s onima koji svjetonazorski nisu bliski. Mislim da bi bilo pametnije da se razmisli i izađe na izbore kao Domoljubna koalicija neka, za to ću se zauzeti kao i za reviziju brojanja referendumske inicijative.”

Foto: N1