Orban likuje jer je cijela Europa prihvatila njegovu politiku prema ilegalnim migrantima: Milanović je na “pola puta”

Orban likuje jer je cijela Europa prihvatila njegovu politiku prema ilegalnim migrantima: Milanović je na “pola puta”

Mađarski premijer Vitkor Orban rekao je u srijedu da je 130 tisuća migranata već prešlo tursko-grčku granicu te da moraju biti zaustavljeni što je moguće južnije.

“Neće biti dovoljno obraniti grčko-tursku granicu”, rekao je Orban na novinskoj konferenciji s ostalim premijerima zemalja Višegradske skupine (Poljska, Slovačka, Mađarska i Češka) u Pragu.

Orban je kazao da migranti koji pređu grčku granicu moraju biti zaustavljeni prije ulaska u druge zemlje, dodavši da bi trebalo pružiti pomoć Makedoniji i Srbiji, a ako migranti prođu i granice tih zemalja, Mađarska će formirati zadnju barijeru, javlja N1.

“Kao posljednje sredstvo obranit ćemo europsku vanjsku granicu”, rekao je mađarski premijer.

Orban je na samitu Višegradske skupine poručio da je mađarsko stajalište o ilegalnim migracijama postalo općeprihvaćeno u Europi.

Politika “sada dobro poznata širom europske zajednice” je “uspjeh”, dodao je.

“Najavili smo politiku protiv muslimanske migracije”, dodao je Orban, referirajući se na žicu na mađarsko-srpskoj granici izgrađenu tijekom migrantske krize 2015. Zanimljivo je da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović bio jedan od najžešćih kritičara Orbanovog modela, ali je i on u posljednje vrijeme promijenio stajalište. Odlazak hrvatskih vojnika na granicu više mu nije odbojno kao nekada, a može se primijetiti da više ne spominje ni žilet žicu.

Drugim riječima, hrvatski predsjednik Milanović je negdje na pola puta.

Foto: KImmo Brandt/EPA/Hina