Dalija Orešković rezolutna o tajnim društvima: Prozvala nevladine udruge koje su se “nekada borile protiv korupcije”

Dalija Orešković rezolutna o tajnim  društvima: Prozvala nevladine udruge koje su se “nekada borile protiv korupcije”

Predsjednica stranke Start i bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković bila je gošća N1 Studija uživo. Govorila je o borbi protiv korupcije, odlaska glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog masonske afere, prvim koracima Zorana Milanovića i migrantskoj krizi u Grčkoj.

O tome što se čeka s autorizacijom objave izvješća GRECO-a o stanju borbe protiv korupcije, Orešković je kazala kako se ne čeka već se skriva.

“Ova Vlada nije vlada koja se bori protiv korupcije i koja na bilo koji način želi ojačati mehanizme i alate za borbu protiv korupcije. Sprečavanjem javne objave ova Vlada želi na neki način sakriti ono što u izvješću piše. Bojim se da je čak i takav kakav je u puno blažoj mjeri opisuje pravo stanje korupcije u Hrvatskoj”, ističe.

Orešković je kazala kako prema indeksu percepcije korupcije Hrvatska iz godine u godinu stoji sve gore.

“Čudi pasivnost oporbe s jedne strane, a s druge pasivnost udruga civilnog društva koje su nekad bile perjanice borbe protiv korupcije. Najgore od svega, čini mi se da su se naši građani tom inflacijom afera postali zapravo pasivni, apatični, navikli su se na korupciju kao svakodnevni dio života”, rekla je Orešković.

Odlazak glavnog državnog odvjetnika zbog članstva u masonskom udruženju

“To je taj dio izvješća GRECO-a za kojeg se ja bojim da ga nema. Ono malo sadržaja koje je GRECO obradio kompromitira ovu Vladu kao najkorumpiraniju vladu od svih koje to izvješće ispituje”, istaknula je.

“Slučaj Borg izravno je povezan s bivšim glavnim državnim odvjetnikom. Nedavno je u medijima objavljen podatak da je primjerice za potrebe vještačenja angažirana konzultantska tvrtka KPMG i plaćeno je više od 8 milijuna kuna proračunskog novca”, pojasnila je.

Kazala je i kako je ta tvrtka bila angažirana i od strane samog Agrokora. “Ta tvrka bila je angažirana i od strane samog Agrokora. Što zapravo znači da je angažiranje te tvrtke od strane Agrokora čisti sukob interesa. Takav se nalaz i mišljenje ne može se prihvatiti. Je li tih 8 i nešto milijuna kuna zapravo bačen novac? Ako je ovakav jedan gaf i propust prošao uz Jelenićev blagoslov, onda to nije slučajno. Postavlja se pitanje onda u čijem je interesu djelovao Jelenić u Državnom odvjetništvu”, kazala je Orešković.

Upitana može li Jelenić ostati u sustavu kao zamjenik državnog odvjetnika, Orešković je odgovorila: “Ne može niti jedan državni odvjetnik, niti zamjenik državnog odvjetnika ne može biti član tajnog društva. Mi imamo nadležno tijelo – Etičko povjerenstvo Državnog odvjetništva. Mislim da su upravo oni ti koji bi trebali utvrditi je li ona bio u sukobu interesa. To je tijelo koje bi trebalo utvrditi mogu li ljudi u Državnom odvjetništvu biti članovi masonskog udruženja”.

Ističe kako je ne čudi da je došlo do urušavanja sustava pravne države. “Mi smo izgubili status pravne države jer za jednu tvrtku vrijede jedna pravila, a za sve ostale tvrtke vrijede neka druga pravila”, rekla je.

Prvi koraci predsjednika Zorana Milanovića

Smatra kako prvi potezi Zorana Milanovića pokazuju da on misli nastaviti s praksom tretiranja Ustava kao što su to činili njegovi prethodnici.

“Hrvatska nema jednu jedinstvenu međunarodnu politiku, nego naprosto imamo dva brda – Pantovčak i Banske dvore i naprosto svatko sam vozi svoju politiku”, rekla je Orešković.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

Facebook Comments