Gdje je sada Angela Merkel: Njemački Bundestag rezolutno odbacio prijedlog za prihvat 5 tisuća izbjeglica

Gdje je sada Angela Merkel: Njemački Bundestag rezolutno odbacio prijedlog za prihvat 5 tisuća izbjeglica

Bundestag je velikom većinom glasova zastupnika odbacio zahtjev stranke Zeleni za prihvaćanjem 5.000 izbjeglica iz osjetljivih skupina s grčkih otoka, javljaju njemački mediji u četvrtak, prenosi N1.

Za zahtjev Zelenih da se iz prenapučenih smještaja na grčkim otocima u Njemačku prebaci 5.000 izbjeglica, pri čemu bi se ponajprije radilo o maloljetnicima bez pratnje, trudnicama ili ženama koje putuju same, glasalo je 117 zastupnika, a 495 je bilo protiv.

Predstavnici vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije priopćili su da sama ideja Zelenih nije loša, ali se protive “izoliranoj akciji” Njemačke bez konzultacija s partnerima u Europskoj uniji.

“Zahtjev stranke Zeleni sadrži mnogo toga što je ispravno, no on nam ne pomaže u sadašnjoj situaciji. Nužno je jedno rješenje na razini EU-a”, rekla je predsjednica zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Eva Hoegl.

Ona je istodobno Zelenima predbacila da zahtjev postavljaju iz “stranačko-taktičkih” razloga te je upozorila na to da dogovor na razini Europske unije više “nije daleko”.

“Francuska, Finska i Portugal su već izrazile spremnost. To je dobar temelj da dalje radimo na zajedničkom rješenju”, rekla je Hoegl.

Zastupnik vladine Kršćansko-demokratske unije (CDU) Alexander Throm također je upozorio na to da bi njemačko samostalno djelovanje bilo suprotno naporima za postizanje jedinstvenog sustava azila na razini Unije.

Kako prenosi Protestantska novinska agencija (epd) 48 zastupnika demokršćanskog zastupničkog kluba objavilo je posebnu izjavu u kojoj se zauzimaju za pomoć “najugroženijima” te za pomoć grčkim vlastima na licu mjesta, ali da isto tako treba težiti zajedničkom rješenju.

Foto: Bernd Von Jutrczenka/EPA/Hina