Vrdoljak napravio medvjeđu uslugu Plenkoviću: Najavio odlazak iz Vlade ako Kovač postane predsjednik HDZ-a

Vrdoljak napravio medvjeđu uslugu Plenkoviću: Najavio odlazak iz Vlade ako Kovač postane predsjednik HDZ-a

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je u razgovoru za Hinu da će uskoro otići s mjesta predsjednika HNS-a te da će ta stranka napustiti vladu postane li Miro Kovač predsjednik HDZ-a.  Također je govorio o planovima za budućnost i vlastitim greškama, niskom rejtingu stranke i cijeni koalicije s HDZ-om, Miroslavu Škori i njegovim izjavama koje ga podsjećaju na poruke s izbora za miss. Ovakva  najava samo naizgled pomaže Plenkoviću, a zapravo bi mogla izazvati negativnu reakciju  članstva HDZ-a koje u velikoj većini ne želi koaliciju s Vrdoljakovim HNS-om. Drugim riječima, Vrdoljak bi više pomogao Plenkoviću da je šutio. Donosimo najzanimljivije dijelove razgovora.

Koliko Vas je koštala koalicija s HDZ-om i je li Vam žao što ste ušli u nju?

Bilo je teško, stresno i izazovno, ali imalo je svoju svrhu. Dva su velika razloga s kojima mogu biti zadovoljan. Prvo je ono što smo realizirali u Vladi. Naša djeca danas imaju bolje školovanje nego prije tri godine, zbog reforme obrazovanja… Druga stvar je sve ono što je Predrag Štromar napravio u svom ministarstvu. 20.000 obitelji je dobilo, što kroz subvencionirane kredite, što kroz POS-ove stanove svoj novi dom. Imamo gospodarski rast, rasterećeno gospodarstvo. Hrvatska mora ući u političku fazu gdje nije grijeh da demokršćani i liberali zajedno rade. Ako su demokršćani naslonjeni na liberale onda govore o svojoj proeuropskoj naprednoj politici, a ako su naslonjeni na ekstremne desnice onda govore o tome da će vući Hrvatsku unazad. No jesam li ja sve napravio kako treba? Nisam! Jesam li pogriješio u komuniciranju oko ulaska u Vladu? Apsolutno jesam! Da li me pola države naziva buntovnikom? Da! No kad sve ovo zbrojim smatram da je to buntovništvo bilo buntovništvo sa svrhom.

Paralelno s HNS-om odvijaju se i unutarstranački izbori u HDZ-u. Što će biti s koalicijom pobijedi li primjerice Miro Kovač?

Pratimo što se tamo događa jer je HDZ važna stranka u Hrvatskoj, no izbjegavamo na bilo koji način u to se uključivati. Ako postoji dio HDZ-a kojem ne smeta suradnja s manjinama, liberalima, koji je proeuropski, napredan i demokršćanske politike, i ako postoji drugi dio HDZ-a kojem smetaju manjine, ljudska prava, liberali, onda sigurno taj drugi nije nama prihvatljiv partner. Mislim da je svima jasno, ako Kovač pobijedi na unutarstranačkim izborima onda, ne samo HNS nego i mnogi drugi više neće imati prostor za suradnju s HDZ-om.

Znači izlazite iz Vlade?

Mi sigurno nećemo moći surađivati s ljudima koji osporavaju osnovna građanska i ljudska prava i koji pričaju o tome kako je ‘za dom spremni’ tradicionalni hrvatski pozdrav. Izlazak iz Vlade, pobijedi li Miro Kovač, bit će slijed događaja. Svi ćemo to željeti – i mi i oni.

Hoćete li konačno otkriti čija su imena u ‘tekici’ koju ste nedavno spominjali u kontekstu pregovora s HDZ-ovcima. Je li Milijan Brkić zagovarao koaliciju s HNS-om?

Tada su se vodili mnogi razgovori na političkoj sceni i ja sam razgovarao s mnogim akterima i to ne samo iz HDZ-a. No, odluku o našem ulasku u Vladu donio je Središnji odbor HNS-a, sa svim svojim prednostima i manama koje je ta odluka nosila sa sobom. Privatne političke razgovore ne iznosim. Sve to više nije pitanje ni mene, ni Milijana, ni Andreja nego je pitanje je li Hrvatska u ove tri godine bolja nego prije. Ja tvrdim da je i mislim da je to najveći uspjeh.

Na parlamentarne izbore idete sami jer nitko neće s HNS-om. Koliko mandata očekujete?

Mi samostalno izlazimo na izbore, tu smo odluku donijeli davno prije nego što su se počela spominjati bilo kakva savezništva i očekujemo minimalno četiri mandata. No, isto tako, ja nisam ušao u politiku da bih se svidio ostalim političkim akterima. Bit politike je da realiziraš subveniconirane kredite, energetske učinkovitosti, reforme obrazovanja… Možda će neki SDP-ovac reći da ne želi s HNS-om. Osim u Rijeci gdje su željeli koaliciju sa HNS-om da bi izbjegli izbore. Osim u Osijeku, gdje smo partneri niz godina i jako vole raditi s HNS-om. Tako da su malo u koliziji sami sa sobom. Isto je u koliziji i dio HDZ-a koji govori da i njima nismo prihvatljiv partner osim kad smo u Vladi s njima. Treba prestati biti licemjeran.

Što mislite o Miroslavu Škori kao trećoj opciji?

Ja mislim da o Miroslavu Škori još puno toga trebamo vidjeti, no ono što sada vidim jest da surađuje s ekstremnim desničarima što nama kao liberalima apsolutno nije prihvatljivo. A kada je u pitanju politički sadržaj, njegove mi izjave trenutno izgledaju kao na izborima za miss ‘Ja sam za mir u svijetu’. Pa i ja sam, ali ratuju neki! Drugim riječima, lijepo je željeti, ali treba znati napraviti. U HNS-u svoje programe dokazano realiziramo, a mnogi drugi su spori i neefikasni, a treći još moraju učiti političku stvarnost.

Foto: lana Slivar Dominić/Hina